Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Trettondedagen Årg 1 - Att följa stjärnan till mötet med levande Gud

Det handlar om en stjärna som leder oss rätt...när vi följer den vill säga

Natt över Judaland, natt över Sion,
Borta vid västerrand slocknar Orion.
Herden som sover trött, barnet som slumrar sött.
Vakna vid underbar, korus av röster,
skåda en härlig klar stjärna i öster;
gångna från lamm och hem, sökande Eden,
Stjärnan från Betlehem visar dem leden
fram genom hindrande jordiska fängsel
hän till det glindrande lustgårdens stängsel.
Armar där sträckas dem, läppar där viska,
viska och räckas dem, ljuva och friska:
Stjärnan från betlehem leder ej bort men hem.
Barnen och herdarna följa dig gärna,
strålande stjärna, strålande stjärna. (Sv Ps 134)

På trettondagen får vi glädjas över hur Gud uppenbarar sig i sin Son. Vi gläds över att Abrahams, Isaks och Jakobs Gud också vill visa sig för dig och mig. Vara också Gud med oss. Han visar sig på olika sätt. Han tänder, med en liknelse, olika stjärnor för var och en av oss. Stjärnonr som leder oss likt de vise männen mot ett möte med en levande närvarande Gud. 

För några tar stjärnan form av naturupplevelser. Upplevelser som väcker frågor och ett sökande efter svar. Vad är det för någonting, någon, som ligger bakom det här fantastiska frågar man sig, och leds mot svaret i skaparen och hans närvaro här. 

För några tar stjärnan form av en andlig erfarenhet. En upplevelse av en öppen himmel, ett under, ett andligt genombrott, ett ljus eller en röst som möter en människa som står på botten. En räddning från ovan kanske efter en desperat bön. Efteråt ställs frågan som kan leda vidare mot ett möte – vem är du som gav detta underbara? 

För några är det den heliga historien, en fascination för berättelserna i bibel och kyrkans historia som utövar sin lockelse medan andra kan berätta om möten med trovärdiga människor som med sina erfarenheter och sätt att har lockat och lett till ett möte med Herren. 

Till sist kan stjärnan vara en längtan som väckts inuti. En längtan som kommer som längtor gör ur en brist, en sorg eller en förlust. En längtan efter svar, en längtan efter mening, en längtan efter närhet leder en människa till att söka den plats där allt detta och mer finns. Platsen i levande Guds närvaro. 

Jag tror att det finns stjärnor tända i alla människors liv för s stark är Guds längtan efter gemenskap med var och en av oss. Så stark är hans längtan att visa vem han är. Men jag tror också att inte alla av oss tillmäter dessa stjärnor någon vikt. Kanske för att man inte har tränats i att lyssna till det inre, kanske för att man inte fått reda på hur man gör när man söker efter svar på de riktigt stora frågorna. Kanske att man känner en alltför stor bävan efter att lämna det invanda och redan kända.  

Men visa män och kvinnor skådar inte bara stjärnor, utan försöker också förstå dem och följa dit de pekar. Och de som följer stjärnan leds till det heligaste av möten, att få falla ner och skåda den Gud som är. Känna hur hjärtat väcks till gensvar. Herre, det jag har, jag ger det åt dig. Du som gett mig allt. Du som är mitt allt. Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg