Stiftelsen Bibelskolan.com
 

FASTLAGSSÖNDAGEN - Årg 1

Evangelium på Fastlagssöndagen: Lukas 18:31-41

Är det inte konstigt att vi lever utan att veta varför?

Men det är ju så det normalt är för oss. Bibelns själv bekräftar denna erfarenhet.

Tänk att också Jesu egna lärjungar hade det så. Åtminstone när det gällde det viktigaste!

Jesus har berättat för sina lärjungar att de nu går upp till Jerusalem för sista gången med honom. Ty där kommer han att förnedrad, dödad - för att därefter uppstå. Evangelisten Lukas konstaterar: Av detta begrep lärjungarna ingenting. Vad han menade var fördolt för dem, och de kunde inte förstå vad han sade. Inte så underligt kanske. Men ändå: det som skulle visa sig vara den stora poängen med Jesus, det som skulle komma att bli deras eget budskap framför andra - av det fattade lärjungarna ingenting till en början.

Kanske kan det vara en tröst för den som söker tro men har svårt att finna den. Det kan ta sin tid. Och vi behöver hjälp. Men hjälpen finns!

I nästa andetag målar Lukas hur Jesus möter en som är blind, inte kan se. Säkert ingen tillfällighet! Men när den blinde får veta att Jesus drar förbi, börjar han ropa Jesus, Davids son, förbarma dig över mig. Och får erfara att  just Jesus var den som hade makten att öppna hans ögon och säga: Du kan se igen!.
 
Det här mannens enkla bönerop: Herre, förbarma dig har sedan kommit att vara med i nästan varje gudstjänst. Och har målats i mängder av kyrkomusik, vacker eller skärande, smärtfull eller förtröstansfull. 

Ofta sjunger man orden från grekiska grundspråket: Kyrie eleison. Någon har påmint om att detta eleison påminner om ordet för olivolja, elaion. Olivoljan är ju ett fantastiskt  livsmedel: det ger mat för magen, olja till lampan och salva att läka såren med. Inte så underligt att oljan i Bibeln är en symbol för den helige Ande. Den som Jesus lovas sända som "Hjälparen" till var och en som sätter sitt hopp till Jesus.

När vi ropar Herre förbarma dig i gudstjänstens början, ligger det en poäng i att det sker just innan vi skall lyssna till Guds ord. När dina ord öppnas, ger de ljus, står det i Psaltaren. Vi ber om ljus från Gud själv: Gör så att jag kan se igen! Vi ber om mat för vår själ: Ge mig den tro som jag inte kan ta mig på egen hand. Och vi ber om läkedom på djupet: förlåtelse från korset, försoning med Gud och livet, och om att få bli nedsänkt i Guds egen kärlek.

Det som nu är fördolt kan Gud öppna våra ögon för.
Vi ber med den blinde: Gör så att jag kan se igen! Kyrie eleison!Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg