Stiftelsen Bibelskolan.com
 

1 efter Tref - Det var om natten han kom

Det var om natten han kom , Nikodemus, och fick ett samtal med Jesus. Om vatten och ande. Om dopet.  

Det var om natten han kom. Nikodemus. En av de söndagar som har årets kortaste nätter får vi höra om Nikodemus.

 

Det var om natten han kom. En ansedd man, medlem av Stora rådet, farisé, dvs. en from man som tog det noga med Guds bud. Han hade följt Jesu verksamhet och kommit till en slutsats: denne Jesus måste ha kommit från Gud , annars kunde Jesus inte ha gjort sådana tecken.

 

Vad var det för tecken? Döva kunde höra, blinda se, lama gå. men också: syndare blev förlåtna.  Nu vill Nikodemus komma till Jesus och tala med honom. Men tänk om någon skulle se honom tänk om han skulle bli avsatt från rådet eller illa ansedd, tänk om man skulle påstå en massa saker om honom? Bäst att gå om natten då ingen ser.

 

Jesus tar emot honom men svarar till synes inte på Nikodemus bekännelse. Jesus utmanar honom med ett påstående ingen: som inte blivit född på nytt kan se Guds ansikte. Nikodemus tar det bokstavligt: inte kan en vuxen komma in i moderlivet och födas en gång till? Men Jesus talar om födelsen i vatten och ande. Jesus talar om den Guds Andes förändringsprocess vars resultat kan kallas en ny födelse.

 

Det var om natten han kom Nikodemus och Jesus tog emot honom. Det goda samtalets natt.

 

Det var om natten han kom, Judas som skulle förråda Jesus. Jesus tog emot honom och tog emot den kyss som var det överenskomna tecknet till dem som skulle gripa Jesus och föra honom till förhör, gissling och till sist döden på ett kors. Jesus tog emot honom med sorg. Judas, en av de utvalda tolv, blev förrädare. Förräderiets natt.

 

Det var om natten änglarna kom till herdarna på Betlehems ängar och förkunnade att Frälsaren fötts åt dem.

 

Nikodemus, som först kom om natten, blev modigare och försvarade Jesus i Stora rådet. Till sist kom han inför natten till Pilatus och vågade be om Jesu döda kropp för att ge den en värdig begravning.

 

Om det är om natten eller dagen vi kommer till Jesus, vilket det än är, tar han emot oss. Dopet är tecknet på detta mottagande. Ett litet barn kan ta emot dopet direkt, men den vuxne behöver komma i samtal. Sådana samtal får präster ha i Jesu tjänst. Samtal om livet, om vem Gud är, vad Gud vill, vad det är att vara människa. Samtal om tillit, tvivel, fruktan och glädje.

 

Samtalen kan leda fram till vuxendop. Svenska kyrkan är den kyrkan som döper flest vuxna i Sverige.

 

Dopet sker i Guds Ande, med Guds Ande, hjälparen och tröstaren. Dopet skall ske i vatten. Detta märkliga kemiska ämne som Gud använder. Vattnet utan vilket vi inte kan leva.

 

Att döpa är Guds uppdrag. Det är förpliktigande för oss. Men Gud har inte förpliktigat sig själv till dopet. Hur Gud gör med dem som inte döpts eller som aldrig hört talas om dopet får vi lämna till Gud; det är Guds sak. Jesus är hela världens frälsare, hans återlösning genom lydnad, lidande, kors, uppståndelse och himmelsfärd gäller alla människor. Mission är att i ord och handling vittna om detta.

 

Gud bryter aldrig det förbund han slutit med den döpte, bryter inte löftet att vara himmelsk Fader, räddare, tröstare och livgivare. ”Se, jag är med er alla dagar intill livet slut”, säger Jesus. De orden läses vid varje dop.

 

Dopet behöver aldrig göras om. Men återvända till Jesus kan vi behöva göra om vi vandrat bort från honom. Återvänder vi, då finns han där med öppna armar, frågar inte vem är du? Utan säger välkommen åter! Och så namnet som nämnts vid dopet och som är inskrivet i livets bok i himlen.

 

Det var om natten han kom.  Samtal i livets natt, när det är svårt. Vi får finnas för varandra. Prästerna och diakonerna finns att tala med i livets natt. I den enskilda själavården får allt som sägs lämnas i det slutna rummet, inget får yppas. Det kan du lita på.

 

Det var när natten övergick i gryning han kom till sina trötta lärjungar. Jesus stod på stranden. De hade fiskat hela natten utan resultat. Jesus ger dem både fiskeresultat, mat och ett möte med honom, den uppståndne. Så kan det efter nattens plåga bli gryning i våra liv, det ljusnar, vi får möta Jesu ömhets blick 

 

Till sist skall Jesus komma åter för att föra de sina till den himmelska verklighet där ingen natt råder, där det friska vattnet strömmar genom den nya staden, det himmelska Jerusalem. AmenVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg