Stiftelsen Bibelskolan.com
 

8 e tref - Årg 1 - VEM KAN JAG LITA PÅ?

Så många människor som söker en levande gudstro - utan att ha funnit den. Så många vilsna, utan vägledning - som får utan herde. Så många röster i tillvaron - men vilka är från Gud?

Denna söndag, med temat "Andlig klarsyn", påstår att det finns många falska profeter. Hur skall vi kunna se vem vi kan lita på?  - Från söndagens texter  hämtar jag  fyra råd, ett ifrån vardera bibeltexten:

1. Lyssna efter förankringen i Guds Ord.
Psaltarens 119:e psalm har inte mindre än 176 versar. Alla handlar om glädjen och tryggheten i Guds ord! All insikt om Gud och hans vilja har sin födelseplats där."Jag löper den väg dina bud har visat, ty du har vidgat min insikt" hör vi psalmisten säga. (v.32).
Märker du att din herde själv har sin glädje i ordet, utgår från det och vill vara trogen det?

2. Hör efter om sanningen finns med, inte bara det som stryker medhårs.
Profeten Mika skriver: "Så säger Herren om profeterna som för mitt folk vilse: "De lovar fred och lycka… men … " (Mika 3:5). De falska profeterna kallas ofta i gamla testamentet "lyckoprofeter". De sade vad folket ville höra, men undanhöll den sanning, som kan vara obekväm men ändå så nyttig och nödvändig.
Den herde som vågar tala om synd och om nödvändigheten om att vända om till Gud är mycket mer hör-värd än någon lyckoprofet!

3. Lägg märke till vilken plats Jesus har i deras tro och  förkunnelse
Aposteln Johannes skriver i 1 Joh 4: 2-3:  "Varje ande som erkänner att Jesus Kristus har kommit i mänsklig gestalt är från Gud, men den ande som förnekar Jesus är inte från Gud." Evangeliet påstår att Gud har gripit in i vår värld, sänt sin Son till vår jord, och i honom utfört den gärning som kan befria oss människor och rädda oss till evigt liv. Det kan ta tid för oss att upptäcka och våga tro detta för mänsklig tanke orimliga budskap. Det tog tre år för lärjungen Petrus tillsammans med Jesus, innan han vågade bekänna: "Du är Messias, den levande Gudens Son". Men när han väl gjorde det, kunde Jesus säga till honom. "Du är Petrus (= klippa) - och på denna klippa skall jag bygga min församling".
Märker du att din herde Jesus högt, som Guds Son och världens Frälsare? Då är det oftast ett avgörande tecken på att herden är från Gud.

4. Fundera över frukten av livet och förkunnelsen?
I evangeliet denna söndag (Matt 7:15-21) talar Jesus om människor som goda eller dåliga träd. "Inte plockar man druvor från törnen", har Jesus konstaterat. Och så fortsätter han: "Så bär varje gott träd bra frukt, men ett uselt träd bär dålig frukt…. På deras frukt skall ni alltså känna igen dem".
När man tar emot livet från Gud blir man  ett gott träd. Guds Ande själv är saven, som producerar frukter efter hand:  kärlek, glädje, frid, tålamod, ödmjukhet. Som har förmågan att föda till nytt liv. Som skapar en anda av kärlek och frihet. Lycklig den som får vara med där man förnimmer något av denna ljuvliga "Kris-tusdoft".

Vi förkunnare, med våra egna brister, svagheter och frestelser, behöver er förbön. För att man skall kunna ge vägledning att lita på. Och låta Gud få komma till tals med oss, handla med oss och uträtta det goda som han vill .

Åke ReinholdssonVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg