Stiftelsen Bibelskolan.com
 

4 advent - En Ja-sägare

Det är något särskilt med Maria. Hon är ju egentligen så alldeles vanlig, alldeles precis vanlig. Och ändå har hon blivit världshistoriens mest uppmärksammade och ihågkomna kvinna.

Det beror på en enda sak: hennes närhet till Jesus. Ingen annan har varit så nära honom som hon. Hon har ju burit honom i sitt liv, givit honom skydd och livsrum under sitt hjärta, burit honom nio månader.

Maria uppmärksammas i Advent. Den fjärde söndagen lyfter fram henne i raden av dem som längtar efter Jesu ankomst. Det är lätt att föreställa sig att hon, höggravid, ivrigt väntar på barnets ankomst, nedkomsten. Det gör väl varje mamma i det läget.

Men så var det det ovanliga med Maria. Barnet hon bar på visste hon redan kön och namn på. Och hon visste, att den hon älskade och var trolovad med och skulle gifta sig med - Josef - han var inte pappa till barnet.

Håller vi på att hamna i en TV-såpa? Nej, inte alls.

Genom tiderna har såväl teologer som den kristna trons föraktare velat ha det därhän. Man har påstått att kanske en romersk soldat skulle vara pappa till Jesus och att vad evangeliet berättar skulle vara en ”bortförklaring”.
Ryktet levde bland Nasaret-borna: ”Är det inte snickaren, Marias son ...”, Mark 6:3. Låg det inte en udd i det sättet att beskriva honom? ”Fader okänd ...?!” ”Oäkta börd?!” Människors dom kan vara hård, så länge man inte själv löper risk att hamna in under den - tänk på Davids reaktion, 2 Sam 12:5ff.

Nej, ingen ”såpa”. Det handlar om renhet. ”Rena jungfrun moder är”, sjunger vi julpsalmen 112 - en av pslambokens allra äldsta, författad av kyrkofadern Ambrosius av Milano omkring år 380. ”Hur ska detta ske?” är ju Marias naturliga fråga till ängeln Gabriel. Hon visste att det måste finnas en pappa för att det ska bli ett barn och med den tilltänkte maken, Josef, hade hon inte varit samman, och inte med någon annan heller.

För Josef, som i evangeliet kallas rättfärdig, blev detta ett bekymmer. ”Vems är Marias barn, när det nu inte är mitt?”, tänker han väl. Hans kärlek till Maria är större än hans kärlek till sin egen ambition - att bli hennes make - och för att göra det så bra som möjligt för sin trolovade (och förmodat otrogna) Maria vill han lösa henne från trolovningsbandet, för att göra hennes framtida tillvaro med sitt barn drägligare.

Han har rena avsikter. Allt sker i renhet!
Från Josefs sida, från Marias sida och - framför allt: från Guds sida!
Och Guds rena avsikter är för oss, för dig och mig och alla.

Genom tron på Sonen, Jesus, blir vi födda på nytt, inte av någon mans vilja, utan av Gud, Joh 1:13. Vi som inte var Guds folk får kallas ”den levande Gudens barn”, Hos 1:10. Vi får en Fader och det är inte längre fråga om ”Fader okänd”. Vi får en hög, himmelsk börd, 1 Joh 3:1. Vi får en Broder, Jesus, och vi får syskon i tron i alla tider och i alla länder.

Så står Maria där med sitt ”Ja” till Guds vilja. ”Må det ske med mig som du har sagt.”
Men innan Maria står där med sitt ”Ja” har Fadern sagt sitt ”Ja” till oss och genom Sonen, Jesus, har alla Guds löften fått sitt ”Ja”, 2 Kor 1:20.
Hans ”Ja” är alltid först. Sedan kommer Marias ”Ja” till hans vilja, sedan ditt och mitt ....

Ibland är det bra att vara en Ja-sägare.
Tack, käre Fader, för ditt Ja till oss!
Tack, Maria, för ditt Ja till Herren!
Och, käre helige Ande, skapa ditt Ja också i oss!



Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg