Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Pingstdagen Årg 2 - "Du talar micket bra urdu!"

"Den som inte tror på under är inte realist.", sade David Ben Gurion, Israels förste premiärminister. Många tänker att om jag bara fick se ett under så skulle jag tro på Gud. Själv har jag varit med om många under, men skulle nog ha fått se ännu fler om jag hade haft ögonen med mig. Många under sker nämligen utan att vi tänker på det!

Två ynglingar seglade med katamaran utanför Falsterbonäset. De var ganska långt från land när båten välte. Att få båten på rätt köl igen var omöjligt och de drev stadigt ut från land mot Danmark. Dessutom var det dimma. De visste inte om de skulle släppa taget i båten och försöka ta sig i land eller om de skulle hålla sig kvar. Då bad de till Gud: "Gode Gud, gör så att vi blir räddade" Plötsligt öppnas en port i dimman och en man får syn på dem från land och kommer ut med sin båt. "Vilken tur!", sade de till varandra och glömde sedan bort händelsen. En av dem är präst idag och har senare kommit ihåg händelsen. Han är förundrad över att de då inte såg undret, fastän det var så tydligt!

En pakistansk pojke, Abdul, kom till Stockholm i början av sjuttiotalet. Han var muslim och hade hört att man i Sverige trodde på Gud. Han blev förvånad över att han inte mötte några troende. Några veckor efter att han hade kommit hit träffade han två unga flickor som bjöd in honom till en ungdomskväll i en av kyrkorna. Han blev glad över att se alla ungdomar som trodde på Gud.

Ett stort problem var dock att han knappast förstod vad de ville säga till honom. Nisse, en av mina vänner, försökte samtala med honom. Men eftersom Abdul bara kunde urdu och nästan ingen svenska eller engelska, var det nästan omöjligt att kommunicera. Kvällen led mot sitt slut och de skulle ha aftonbön. Abdul förstod vad det innebar och ville följa med till andaktsrummet. Nisse längtade efter att få dela med sig av sin tro på Jesus till Abdul. Då kom han att tänka på berättelsen om den första pingstdagen när Guds Ande kom över lärjungarna så att de kunde tala andra språk. Nisse bad att Gud skulle göra det undret nu och började tala. Abdul lyssnade uppmärksamt. Efter en stund tog orden liksom slut och Nisse tänkte förklara att Gud hade gjort ett under, så han sade mycket långsamt: "Jag kan INTE tala urdu!" Då sade Abdul: "Du talar micket bra urdu!"

Vid ytterligare två tillfällen talade Nisse på urdu till Abdul, utan att själv veta vad han hade sagt. Senare fick de tag på Stanley Sjöberg, dåvarande pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, som levt många år i Pakistan. Abdul berättade vad Nisse hade sagt. Bl a var det: "Gud är en och Jesus är Guds Son!" Detta påminner om den muslimska trosbekännelsen: "Gud är en och Muhammed är hans profet" Genom denna enkla "trosbekännelse" kom Abdul till tro på Jesus Kristus. Abdul har idag en liten butik i Gamla stan i Stockholm.

Att Nisse fick tala ett okänt språk var ett stort under. Men det största undret av alla är ändå när en människa börjar tro på Jesus.


Lars Fröjmark
kyrkoherde i Glimåkra


Apostlagärningarna kapitel 2Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg