Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Söndagen före pingst Årg 2 - Gud med oss

Söndagen före pingst. Gud är med oss  ”Herren din Gud går själv med dig, han ska inte svika dig, inte överge dig” läser vi i den gammaltestamentliga texten.  

Söndagen före pingst.  

Gud är med oss  ”Herren din Gud går själv med dig, han ska inte svika dig, inte överge dig” läser vi i den gammaltestamentliga texten.  ”Herren ska själv gå före dig, var inte rädd, tappa inte modet.” Inför Joshuas svåra uppdrag att föra folket in i det heliga landet fick han dessa löftes- och uppmuntransord.  Orsak till rädsla finns det. Orsak till modlöshet.  I olika svåra situationer i livet. Inför tanken på döden, eller när man möter döden på nära håll.

”Om Gud är för oss vem kan då vara emot oss?” Så skriver Paulus i Romarbrevet. Paulus hade själv upplevt mycket som kunde fått honom att tappa modet, att förlamas av rädsla. I Apostlagärningarna kan vi läsa om det.  Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Frågar Paulus. Inte nöd, ångest, förföljelse, svält, nakenhet, fara eller svärd  Paulus visshet : ”Jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.” 

Bön i de situationer vi hamnar i. Gud, vår Fader, vill ge oss det vi ber om i Jesu namn, i Frälsarens namn. Gud, Fadern älskar oss. Jesus kom från Fadern och återvände dit, men är med oss. Hans namn är också Immanuel som betyder: Gud med oss.  ”Se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.” Det stora löftet Jesus ger.  

Anden, Hjälparen, hjälper oss att se vem Gud är se Kristus se oss själva och vårt behöv av Jesus se medmänniskan  

Väntan på Anden. Lärjungarna hade fått den redan när de första gången mötte den uppståndne. Han andades på dem och sade: ”Ta emot helig Ande.”  Var och en personligen. Men på pingsten skulle Anden utgjutas över församlingen, så att den kunde profetera, predika, väcka och växa genom att människor förs till tro.

Tro på Jesus som är tillit, att ta emot det Jesus ger, att hålla sig till honom, att ta emot hans kärlek som ger kärlek tillbaka till honom.   

Väntan - så svårt i vår tid, där man önskar eller rentav kräver snabb behovstillfredsställelse – den postmoderna människan.  Väntans tid - 10 dagar mellan Kristi himmelsfärds dag och pingsten.  Jesus överger inte även om han blir övergiven. Så blev det; lärjungarna övergav honom dagen därpå inför korset. Jesus hade sagt: ”Den stund kommer, den är redan inne, då ni skall skingras, var och en åt sitt håll, och lämna mig ensam. Men jag är inte ensam, eftersom Fadern är med mig.”  Johannes, Maria och några andra kvinnor var de enda som blev kvar vid korset. Men Jesus övergav inte lärjungarna. Han letade upp förde åter, förlät, upprättade. Sådant har många fått erfara. 

Jesu lärjungar får frid och glädje mitt i betrycket. De kan få vara med om  att Gud vänder det onda till något gott. Så som i Josef-berättelsen och i Jesus-berättelsen. Och säga som Jesus: Men jag är inte ensam, eftersom Fadern är med mig.  Och Jesus säger: ”I världen får ni lida men var inte oroliga jag har besegrat världen. Ni ska ha frid i mig.” Frid i Jesus - då är allt i grunden bra.  ”Herren, din Gud, går själv med dig, han ska inte svika dig, inte överge dig” 

Hakon LångströmVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg