Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Första sönd e tref Årg 2 - Han som slagit upp sitt tält

För 2600 år sedan levde en mycket mäktig kung i nuvarande Irak. En natt hade han en märklig dröm. Han anade att den betydde något särskilt och därför kallade han till sig den tidens andliga förståsigpåare: spåmän, drömtydare och astrologer. Han bad dem att förklara vad drömmen betydde. Han ville inte berätta hurdan drömmen varit eftersom han menade att de borde känna till den på egen hand om de nu var så skickliga drömtydare. Dessutom hotade han dem med halshuggning om de vägrade.

De blev förskräckta och sade:

- Ingen människa på jorden kan uppfylla konungens önskan. Aldrig har en konung, hur stor och mäktig han än må ha varit, begärt något liknande av en spåman, besvärjare eller stjärntydare. Det som du begär är så svårt att ingen kan utföra det, ingen utom gudarna, och de bor inte bland de dödliga.

Bland kungens tjänare fanns en judisk krigsfånge vid namn Daniel. Han hade hela sitt liv, mitt i fångenskapen, troget tjänat Gud och hade fått gåvan att uttyda drömmar. Han kom nu till kungen och både beskrev drömmen och uttydde den med Guds hjälp. Drömmen handlade om vad som skulle hända i framtiden.

Men poängen är att Daniel verkligen kände den Gud som "bor bland de dödliga"!Nästan sjuhundra år efter denna händelse såg en av Jesu lärjungar, Johannes, en syn. Han fick se hur det ser ut i himlen. Där såg han en stor tron och på tronen Herren Gud. Bredvid tronen stod ett lamm som såg ut att ha varit slaktat. Det var Jesus. Och från tronen hörde jag en stark röst som sade: "Se, Guds tält står bland människorna, och han skall bo ibland dem, och de skall vara hans folk, och Gud själv skall vara hos dem, och han skall torka alla tårar från deras ögon." Herren Gud tältar bland oss! Han är oss mycket nära!

I sitt evangelium berättar samme Johannes om sin namne, Johannes döparen. När denne har döpt Jesus förstår han att Jesus är den Gud som "tältar" bland oss och som är utsänd för att sona vår skuld inför Gud. Han pekar på Jesus och säger:

- Där är Guds lamm som tar bort världens synd.

Johannes döparen var, så vitt jag vet, den ende som verkligen förstod att Jesus måste lida och dö för oss, som ett offerlamm, för att åstadkomma försoning mellan oss och Gud.

Vad var det då för tält, som evangelisten Johannes såg i himlen? Det var förbundstältet, tabernaklet, som Mose för länge sedan hade byggt i öknen under Israels vandring mot det utlovade landet och dit man gick för att Mose skulle offra till Gud och få försoning.

Men nu behövs inga mer offer - Jesu offer är tillräckligt för alla, i alla tider. Det enda jag behöver göra är att acceptera att Jesus som min Frälsare. Då gäller det Han gjort för mig.

Han har slagit upp sitt tält bland oss därför att Han är en Gud som bryr sig om!

Lars Fröjmark
kyrkoherde i Glimåkra

Johannes evangelium 1:29-34, Daniel 2:10-11 och Johannes Uppenbarelse 21:3-4Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg