Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Sönd e nyår, 3 Årg


Tema: ”Guds hus”. Evangelietext: Joh 2:13-22

DET ÄR VIKTIGT MED GUDSTJÄNST OCH GUDS HUS!

DET SER VI I GAMLA TESTAMENTET
• Uppdraget. I Egypten blev Israel till ett folk. När Moses skulle föra dem tillbaks till Israels land, fick han ett order från Gud att frambära till farao: ”Släpp mitt folk och låt det hålla gudstjänst”.  Att fria gudstjänst är alltså Guds folks primära uppgift på jorden.
• Tabernaklet. Redan under ökenvandringen byggde man på Guds befallning ett tempel, i form av ett flyttbart tält, ”tabernaklet”. Där fanns Gud på ett särskilt sätt närvarande. Tabernaklet var det som hjälpte folket att hålla ihop och hålla ut under ökenvandringen.
• Templet. Väl framme byggdes så småningom ett fast templet i Jerusalem, där Gud själv lovade att vara med sin härlighet.
• Synagogan. När folket senare blev bortfört i fångenskap till Babylon och inte längre kunde komma till något tempel i Jerusalem, kvarstod ändå behovet att tillsammans få lyssna till Guds ord och be till honom. Så  kom synagogan till, den enklare gudstjänstlokalen som på Jesu tid fanns över hela landet

DET SER VI HOS JESUS
• Där min Fader bor. Enda skildringen av Jesu barn och ungdom är när Jesus som tolvåring dröjer kvar i templet sedan föräldrarna gett sig hemåt. När de oroliga återvänt och frågar honom varför han stannat där, svarar han:  ”Visste ni inte att jag bör vara där min Fader bor”.
• Jesu sed. Jesus själv gick själv  i synagogan varje vecka, ”som hans sed var”.
• Jesu lidelse för Guds hus. I dagens evangelium får vi höra om ”tempelreningen”. I stället för ett bönens hus hade det börjat bli som en saluhall. Jesus går hårt fram med dem som köper och säljer och vi får höra vad det är som driver honom till detta: ”Lidelsen för ditt hus skall förtära mig”.
Vi kanske behöver en ny tempelrening? När Guds ord sätts åt sidan för politiska agendors skull... När vi sitter i kyrkan och tänker mer på ”sakerna” än på vad Jesus har att säga oss... När vi i vardagen lånar ut oss till sånt som inte hör ihop med Gud.

MEN DENNA SÖNDAG TAR OSS JESUS ”ETT STEG TILL”
Han säger: ”Riv ner detta tempel, så skall jag låta det uppstå igen på tre dagar”. Knappt 40 år senare brändes Jerusalems tempel ner av romarna. Och egentligen behövs set inte längre. Ett nytt tempel hade byggts upp på tre dagar - av Jesus, genom hans död och uppståndelse. Därigenom öppnades en direktväg till Gud. Nya  testamentet förkunnar:
• Det nya templet är Kristi kyrka på jorden. Den är ”Kristi kropp”, fylld med hans närvaro och hans liv.
• Det nya templet handlar inte om en byggnad utan om en grupp människor. Nämligen de som samlas till gudstjänst för att möta Jesus, ta reda på vad han vill, be till honom, lovsjunga honom och fyllas av hans liv. Där två eller tre är församlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem”.
• Till och med vår egen kropp vill han göra till sitt tempel. ”Vet ni inte att era kroppar är ett tempel för den helige Ande”? skriver Paulus på ett ställe.

Så nog är det viktigt med Guds hus och gudstjänsten. Herren själv kallar oss in och möter oss med sin härlighet. Han vill göra var och en personligen och hela församlingen till sitt tempel. Och kyrkogångsvanan är kanske den mest välsignade tradition en människa kan skaffa sig här på jorden.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg