Stiftelsen Bibelskolan.com
 

2 advent, årg 1 - Tre talande träd

   "Hundar icke tala", säger servitören på Toni´s. Ni kommer väl ihåg repliken ur Disney´s film "Lady och Lufsen" på julafton? I Bibeln möter vi tre fikonträd som talar, i alla fall till den som är en god bibellyssnare.


   Ett av fikonträden talar om att Jesus dömer. För flera år sedan ondgjorde sig en skribent i Dagens Nyheter över hur oberäknelig Jesus var. På vägen till Jerusalem passerar han och lärjungarna ett fikonträd. Det bar löv men ingen frukt. Markus skriver: Det var inte rätta tiden för fikon, så det var ju inte så märkligt.

   Nu brukar tydligen fikonträd bära ätlig frukt redan före lövsättningen, så trädet såg ut som om det  skulle bära frukt! Då säger Jesus till trädet: Aldrig någonsin skall någon äta frukt från dig! När lärjungarna senare passerar fikonträdet, så har det förtorkat ända från roten.

   Tänk att bli arg på ett fikonträd för att det inte bar någon frukt! Men DN:s lärde skribent var uppenbarligen en dålig bibellyssnare, för fikonträdet är sedan gammalt en bild som används om Israels folk, eller Guds folk. Jesus söker efter frukt hos sitt folk, men finner ingen! Det ser bara på ytan ut som om det skulle finnas frukt.


   Ett annat av fikonträden talar om nåd. Jesus berättar: En man hade ett fikonträd i sin vingård, och han kom för att se om det fanns någon frukt på det, men hittade ingen. Då sade han till sin trädgårdsmästare: "I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här trädet utan att hitta någon. Hugg bort det! Varför skall det ta upp mark till ingen nytta?" (Luk 13:6-7)

   Trädgårdsmästaren vill vänta ytterligare ett år, och gräva upp runt trädet och gödsla för att se om det inte ändå skall bära frukt. När Jesus söker efter frukt hos oss, så ger han inte upp hoppet i första taget, utan han vill ge oss ytterligare en chans. Hos oss skall växa kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. (Gal 5:22-23) Vi kan inte bära frukt av oss själva, men Gud ger växten om vi ber Honom om det.

   Ett tredje fikonträd talar om Jesu återkomst: Se på fikonträdet och alla andra träd. När de börjar knoppas, då förstår ni av er själva att nu är sommaren nära. På samma sätt vet ni, när ni ser detta hända, att Guds rike är nära. Sannerligen, detta släkte skall inte förgå förrän allt detta händer. (Luk 21:29-32)

   Fikonträdet syftar på Israels folk. Därför tror jag att vi skall var uppmärksamma på vad som händer i Israel. Kristna har under århundraden medverkat i förföljelsen av det judiska folket. Men nu vill vi visa kärlek till det judiska folket. Det finns idag fler judar än någonsin tidigare i historien tidigare, som tror att Jesus är Messias, Guds Son. Jesus sade att tiden är kort och att Han snart skulle komma tillbaka. Det sade Han för nästan 2000 år sedan, så det är mer aktuellt idag än någonsin.


   Jag för min del längtar efter att Jesus skall komma tillbaka.


Lars Fröjmark
kyrkoherde i Glimåkra-Hjärsås pastoratVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg