Stiftelsen Bibelskolan.com
 

bibelskolan_img

Varför måste Jesus dö på korset?

 

   

Måste inte Messias lida detta för att gå in i sin härlighet? (Lukas 24:26 SFB).

Människosonen måste lida mycket och förkastas …(Luk 9:22 SFB)

  

Varför MÅSTE?

1. För att han älskar dig!

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.  (Joh 3:16 SFB).

Gud satt inte i sin himmelska gungstol och hade det skönt medan Jesus dog på korset. När Gud såg hur svårt vi hade det på jorden fick Gud ont i hjärtat. Hosea vet en del om det. Genom honom säger Gud: Mitt hjärta vänder sig i mig, all min barmhärtighet vaknar (Hosea 11:8).

Paulus vet också var Gud var, när Jesus hängde på korset: Gud VAR I KRISTUS och försonade världen med sig själv (2 Kor 5:19 SFB).

När någon håller på att drunkna och gå under är det bra om någon kärleksfull person slänger ut en livboj (eller frälsarkrans, som man sa förr). Gud offrade det finaste och bästa han hade, nämligen sin Son, för att rädda oss. Ja, det tycktes vara så att enda möjligheten att rädda dig och mig var att Jesus gick i döden för oss.

I tjänargestalt kom Ordet till oss och försonade allt,
steg ner i vår skuld och vårt lidandes djup
och älskade världen tillbaka till Gud.
Det brustna blev helt i hans kärlek till oss
på Golgata kors. (Sv Psalm 62 vers 2). 

Vid korset får jag svar på den fråga som är varje människas grundfråga: Är jag älskad? Är det någon som bryr sig om mig? Bryr Gud sig om mig? Eller är det så att Gud älskar jordens miljarder människor med ett enda undantag? Det finns ett bevis på att just du är älskad.

Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss  medan vi ännu var syndare (Rom 5:8). 

O vilken kärlek, underbar sann!
Aldrig har någon älskat som han.
Frälst genom honom, lycklig och fri
vill jag hans egen evigt nu bli.

(Sv Psalm 45 vers 2)

 

Varför MÅSTE?

2. För sopornas skull

Detta är ett av världens största problem: Vad gör vi av soporna? Ja, vad gör vi av skräpet i våra liv?  Synderna är ju som ett gift som du inte bara kan skaka av dig.

Eller sopa under dina fina mattor ….
Allt gift, allt avfall är livsfarligt.
elakhet, ondska, kyla, avund finns kvar i atmosfären. Ligger kvar där vi har varit.  Du kan inte skaka det av dig. Inte låtsas som ingenting.
Varifrån kommer alla sopor?

När du städat i ditt hem dröjer det inte så länge förrän det ser skräpigt ut igen.
Varifrån kommer allt smuts?
Utifrån, mestadels. Var noga med vad du släpper in.
Inifrån, ofta!! Var noga med vad du släpper ut. 

Det finns bara en som kan ta bort skräpet i ditt liv. Det är Jesus. Synden, det onda, skräpet var så giftigt att det kostade honom livet att ta bort det. När du bekänner dina synder och ger dem till Jesus, lyfter han det av dig och bär dem bort. Det förflutna kan inte skada dig mer.  

Bli stilla inför korset:

Se Guds lamm, som tar bort världens synd  (Joh 1:29).  

Och vad som förr min ära är
och stolthet var blev skam.
Men vad jag borde bära,
det bar du själv Guds lamm.
Nu allt du mig förlåter.
Jag fri från skulden går
och livet vänder åter.
Med dig jag leva får.

(Sv Psalm 454:2)   

 

Varför MÅSTE?

3. För det onda hjärtats skull

Jesus tar fram 'markussjutjugoettproblematiken' för oss. I Mark 7:21 säger han:

Ty inifrån, ur människornas hjärtan, kommer de onda tankarna, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, själviskhet, ondska, bedrägeri, liderlighet, avund, förtal, högmod, förblindelse.. 

När jag läser ett sådant här 'hemskt' ord av Jesus tänker jag tre tankar:

Allt detta finns i mig.  

Det kan när som helst dyka upp. Om du som läser detta inte ser det hos dig själv, be då någon att trampa dig på tårna. Då upptäcker du snart: Tänk vad mycket elakt och gräsligt det kan finnas i mig.              

Jag behöver Jesus i mig.

Eftersom detta finns i mig behöver jag ta emot Jesus i mitt liv. Jag ber honom vara min Frälsare och Herre och regera mig inifrån. Den ende som kan klara av mig mot mig är Jesus. Den ende som kan hjälpa mig med mig är Jesus.

Det kunde vara jag.

När jag ser hur någon i min närhet har 'ramlat dit' någon av dessa dumheter, kan jag säga: Det kunde vara jag! Jag tappar då de dömande och föraktande orden. Om jag förstår att jag har en bjälke i mitt öga kan det hända att jag kan hjälpa min broder med hans flisa. Jesus säger: Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders (Matteus 7:5). 

Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta
och ge mig på nytt en frimodig ande.
Förkasta mig inte från ditt ansikte
och tag inte din helige Ande ifrån mig.
Låt mig åter få jubla över din frälsning
och håll mig uppe med en vilig ande
.

Psalt 51:12-14  

 

Varför MÅSTE?

4. För att betala din skuld.

Gud har givit mig Livet. Jag har fått något stort och fint att förvalta och ta ansvar för och göra räkenskap för.

Bibeln säger att vi har ansvar för våra liv. När Bibeln säger det, slår den vakt om vårt människovärde.  Ett djur som bär sig illa åt, ställs inte till ansvar. Men en människa gör det. Det är bl.a detta som skiljer människan från djuren. Ett djur kan inte säga 'förlåt mig'. Men en människa kan säga så. En  människa som inte erkänner sina fel eller inte vill be om förlåtelse, trampar på sitt eget människovärde.

Jag har ansvar för mina handlingar. Visserligen drev Syndens Makt på. Men jag lät mig drivas. Jag sa JA till Synden. Jag la frivilligt min händer i Syndens bojor.   Därför står jag med SKULD inför både Gud och människor.  SKULD = det man skulle göra men inte gör. Jag skulle betala mina räkningar, men när jag inte gör det, står jag i skuld.

JAG STÅR I SKULD INFÖR GUD!

Varje synd är djupast en skuld mot den Gud, som givit mig livet och givit mig reglerna för livet. Men jag valde att leva EGO-centrerat i stället för att leva DU- och GUD-centrerat. Jag valde att LEVA LIVAT i stället för att LEVA LIVET.

JAG STÅR I SKULD TILL MIN MEDMÄNNISKA.

Min nästa väntade på kärlek från mig. Men jag såg henne inte. Gick stolt förbi. Helt upptagen av mig själv. Det går mängder av människor omkring oss, deppade, trötta, missmodiga, undernärda av brist på kärlek. Är det kanske min skuld att de har det så? 

Hur stor är min skuld?

Tänk dig in i att du faktiskt är en rätt bra människa, hygglig och snäll och inte alltför dum. Men det är ju klart: 'Guds bästa barn är jag inte en och annan liten synd begår jag nog, lite småflis'. Tänk dig att du bara begår en synd om dagen. På ett år blir det 365 synder. På 10 år 3.650 synder. På din hundraårsdag blir det 36.500. Tänk dig att varje synd väger 1 kg och kostar 100 kronor.  Inte att undra över att du suckar dig fram genom livet.  Du dignar! Hur orkar du fortsätta?

Vem kan betala?

Människosonen har inte kommit för att bli betjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många. (Mark 10:45). 

Ni vet att det inte var med förgängliga ting, silver eller guld, som ni friköptes från det meningslösa liv som ni övertagit från era fäder Nej, det var med blodet från ett lamm utan fel och fläck, Kristi dyrbara blod. (1 Petr 1:18-19) 

Han fullgjorde vad vi borde
och blev vår rättfärdighet.
Han avvände vårt elände
för båd tid och evighet.
Han förvärvde att vi ärvde
ljus och frid och salighet
.

(Sv Psalm 147:2) 

 

Varför MÅSTE?

5. För att frälsa oss

Synden är inte bara enskilda dumheter man begår - man ljuger, nallar päron i grannens trädgård, är ohyfsad och stöddig och oäkta…

Bibeln framställer Synden som en makt. Som jag behöver bli frälst, räddad, befriad från.
Lägg märke till att Synden stavas här med stort S.
Synden är generalen,
synderna är soldaterna.
Syndarna är fångarna.  

Synden är en makt som förleder mig och bedrager mig. Synderna binder mig, fångar mig och gör mig till slav. Jesus säger: Var och en som syndar är slav under synden (Joh 8:34). I varje synd sitter det ett litet snöre, ett rep, en tråd som binder mig fast.

Den girige blir fångad av sina pengar.
som surfar på porrbilder, blir fångad, fastsugen
Man blir slav under sina begär.
Den egenkäre blir bunden av sig själv.
Den som släpper in avund blir fångad av sin avund.
Den som släpper in bitterhet blir fångad av sin bitterhet. 

Lösningen för mig är att jag får kontakt med någon som är starkare än Synden. Denne någon är Jesus. Synden fick aldrig makt över Jesus. Han syndade inte, han var lydig intill döden (Fil 2:8).

När Jesus blir min Herre blir jag fri. Förlåtelsens ord, som han riktar till mig, är som ett skarpt svärd, som skär av alla fångvaktarens trådar, snören och rep.
Om nu Sonen befriar er blir ni verkligen fria (Joh 8:36).
Och när det händer med oss så händer det roliga med oss som hände med profeten Malakis kalvar:
Men för er som fruktar mitt namn skall rättfärdighetens sol gå upp, och dess vingar skall ge läkedom. Då skall ni slippa ut som kesande kalvar ur kätten (Malaki 4:2 Bib 2000) 

Syndens makt kan liknas vid en TYNGDLAG

När man tappar ett föremål ramlar det nedåt. Det beror på tyngdlagen. Det finns en Syndens tyngdlag som suger mina ord och tankar nedåt. Så fort jag släpper ifrån mig något ont - ett ord, en gärning - blir den neddragen i synd och smuts. Jag kan märka hur hela mitt liv är maktlöst mot denna 'lag'. 

Jesu seger på Korset blir en LYFTLAG.

När Jesus blir min Frälsare och Herre får jag erfarenhet av att det inte bara finns en tyngdlag. Det finns också en lyftlag. Jesus lyfter mig ur mina hjulspår och ur allt det jag sjunkit fast i. Och han lyfter mig in i Guds Faderskärlek.

Så finns nu ingen fördömelse  för dem som är i Kristus Jesus. Ty livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri från syndens och dödens lag.  (Rom 8:1-2 Folkbibeln)

Man kan likna Syndens makt vid en MAGNET. Magneten har en hemlig kraft. När järnfilsspånen kommer nära magneten sugs de fast.

Så fungerar Syndens makt i våra liv. Våra tankar och våra handlingar sugs in i det ondas kraftfält. Om jag t.ex. gjort något fint - vilket ibland händer - blir jag rätt mallig efteråt. Det goda vrids om till något dumt. Människor omkring mig tycker jag är jobbig.

Vi har själva svårt att se denna verklighet. Vi vill i det längsta tro att vi kan 'rå på' Syndens makt.

Som väl är kan Guds Ande öppna våra ögon och avslöja vår situation.  När Paulus en gång genom Guds Ande blev avslöjad och insåg vad han gjort tog han sig för pannan och sa: Jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill gör jag inte, men det jag avskyr det gör jag (Rom 7:15).

Det finns nu en makt som är starkare än Syndens makt. Det är Jesu makt. När Jesus blir min Frälsare blir jag fri.

Din kärleks aldrig slutna famn oss evigt drar till sig, och namnet över alla namn har korset givit dig  (Sv Ps 137:4)

 

 

DOPETS HEMLIGHET

Vet ni då inte att alla vi
som har döpts in i Kristus Jesus
också har blivit döpta in i hans död?
Genom dopet har vi alltså dött     
och blivit begravda med honom

FÖR ATT OCKSÅ VI SKALL LEVA I ETT NYTT LIV

så som Kristus uppväcktes från de döda genom
Faderns härlighet

(Rom 6:3-6). 

 

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg