Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Söndag: Den lame mannen blir botad

Den tro som kommer genom detta namn
har gett honom full hälsa i allas er åsyn.

Apostlagärningarna 3:16

 

Det som utlöste de judiska myndigheternas aktiva motstånd var helandet av den lame mannen vid en av tempelportarna jämte Petrus andra predikan, som åtföljde det.

Apostlarna Petrus och Johannes var på väg upp till templet vid tre på eftermiddagen, som var bönetimmen. Den hölls av alla fromma judar som Daniel och gudfruktiga icke-judar som Cornelius. Apostlarna anlände till templet samtidigt som en man som varit lam sedan födseln bars ditupp, förmodligen av vänner och anhöriga, för att tigga av dem som kom för att be. Tiggaren satt, berättar Lukas, ”vid en ingång kallad Sköna porten” (Apg 3:2). De flesta bibelkommentatorer identifierar denna som Nikanorporten, som var templets huvudingång österut. Enligt Josefus var den tillverkad i korinthisk mässing och ”överträffade i skönhet dem som enbart var överdragna med silver och guld”. Den var cirka två och en halv meter hög och hade jättelika dubbeldörrar.

Men vid foten av detta magnifika byggnadsverk satt alltså den lame mannen och tiggde. Lukas medicinska intresse märks av den kortfattade kliniska redogörelse han gör. Hans lamhet var medfödd, berättar Lukas; han hade aldrig kunnat gå. Nu var han drygt fyrtio år gammal och så gravt handikappad att han måste bäras dit och sättas ner där varje dag för att tigga. Men när Petrus i nasarén Jesu Kristi namn sa åt honom att ”stiga upp och gå”, då skedde ett ortopediskt underverk. Hans fötter och vrister blev plötsligt starka, så starka och rörliga att han hoppade upp på fötter och började gå, något han aldrig hade gjort förut. Och inte nog med det! Nu följde han med Petrus och Johannes in på tempelområdet, skuttandes och hoppandes samtidigt som han prisade Gud. Det var en häpnadsväckande uppfyllelse av den messianska profetian: ”Då skall den lame hoppa som en hjort” (Jes 5:6)

Mycket folk skyndade till när de fick se honom ”gå omkring och prisa Gud” (Apg 3:9). De kände igen denne man som de i flera årtionden hade sett sitta och tigga varje dag vid Sköna porten. Och...[de fylldes] av bävan och häpnad över vad som hade hänt med honom” (Apg 3:10).

 

Läs vidare: Apg 3:1-10

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

  Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg