Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tisdag: Filippos i Samarien

Filippos kom till huvudstaden i Samarien
och förkunnade Kristus för folket där.

Apostlagärningarna 8:5

 

Det är svårt för oss att förstå hur djärvt det var av Filippos att ge sig av och evangelisera bland samarierna, för fientligheten mellan judar och samarier hade pågått i cirka tusen år. Men Jesus hade sagt åt sina lärjungar att vittna även i Samarien (Apg 1:8). Därför förkunnade Filippos Kristus i Samariens huvudstad, och många kom till tro och lät döpa sig. Men när apostlarna i Jerusalem fick höra att Samarien hade tagit emot Guds ord skickade de två av sina medlemmar (Petrus och Johannes) för att undersöka saken. När de kom dit upptäckte de (vi vet inte hur) att samarierna hade tagit emot evangeliet och dopet men inte den helige Ande. Apostlarna bad för dem och lade händerna på dem, och de tog emot Anden. Uppfattade Lukas samariernas tudelade erfarenhet som normal eller onormal? Det ges olika svar på den frågan.

Enligt somliga kristna är föreningen med Kristus en erfarenhet i två steg, antingen dop åtföljt av kyrkans konfirmation, eller pånyttfödelse med dopet i den helige Ande som en följderfarenhet.

Enligt andra kristna är föreningen med Kristus en erfarenhet i endast ett steg, en kombination av ånger och tro, pånyttfödelse, dop och den helige Ande som gåva. Stämmer detta, så var samariernas erfarenhet i två steg onormal. Apostlarna undervisade vanligtvis att alla troende får den helige Ande när de kommer till tro (Apg 2:38; Rom 8:9), medan det var ovanligt att de skickade en apostladelegation för att utvärdera evangelisternas arbete.

Varför gjorde de så nu? Och varför fick samarierna inte den helige Ande genast när de kom till tro? Den mest naturliga förklaringen till att det dröjde innan samarierna fick den helige Ande är att detta var första gången någon evangeliserade utanför Jerusalem och inne i Samarien. Det är detta som gör Lukas skildring så viktig. Här ser vi ett avgörande skede i historien. Skulle den långdragna tvisten mellan judar och samarier fortsätta i den kristna gemenskapen? Är det inte logiskt att tänka sig att det var just för att undvika en sådan katastrof som Gud medvetet höll tillbaka sin Ande tills apostlarna hade godkänt Filippos initiativ? Apostlarnas agerande fick effekt. En samarisk konflikt inom församlingen hade undanröjts.

 

Läs vidare: Apg 8:14-17

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg