Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Onsdag: Filippos och en etiopisk ledare

Med skriftstället som utgångspunkt förkunnade
han [Filippos] budskapet om Jesus för honom.

Apostlagärningarna 8:35

 

Den här berättelsen är så välkänd att vi kanske inte behöver repetera den i detalj. Det får räcka med att säga att Filippos, efter sitt besök i Samarien,  fick ta emot en ny kallelse; den här gången att färdas söderut längs ökenvägen  ner mot Egypten. Som ”av en händelse” mötte han där en etiopisk tjänsteman  som uppenbarligen var jude, för han var på väg i sin vagn från en av de årliga  högtiderna i Jerusalem och satt nu med en Jesaja-rulle i knäet. Med utgångspunkt i Jes 53 förkunnade Filippos det glada budskapet om Jesus och döpte mannen  på hans egen begäran.

 Lukas har medvetet sammanfört två exempel på Filippos evangelisationsarbete.  Likheterna dem emellan är uppenbara, men det är olikheterna vi kan lära oss något av,  i synnerhet vad gäller människorna som evangeliserades och metoderna han använde. Låt oss först ta människorna som evangeliserades. De var olika varandra båda vad gällde ras, samhällsställning och religion. Samarierna var asiater av blandras, till hälften judar och till hälften hedningar, medan etiopiern tycks ha varit en mörkhyad afrikan men samtidigt jude, antingen genom börd eller genom konvertering. Vad gäller samhällsställning anses samarierna ha varit vanliga medborgare, medan etiopiern var en högt uppsatt tjänsteman i drottningens tjänst. Vilket för oss till religionen. Samarierna vördade Mose men förkastade profeterna, medan etiopiern hade ett starkt band till judendomen och satt just och läste en av dessa profeter som samarierna förkastade. Men trots deras olikheter ifråga om rasbakgrund, social samhällsklass och religiösa förutsättningar förkunnade Filippos för dem samma glada budskap om Jesus.

 Låt oss nu se på Filippos metoder. Hans uppdrag till samarierna var ett tidigt exempel på ”massevangelisation”, för skarorna hörde hans budskap, såg hans tecken, lyssnade uppmärksamt på honom, kom till tro och lät döpa sig. Filippos samtal med etiopiern däremot var ett lysande exempel på ”personlig evangelisation”, för här satt en man bredvid en annan man och samtalade med honom utifrån Skriften, tålmodigt och i enskildhet, om Jesus. Det är värt att lägga märke till att samma evangelist var flexibel nog att använda båda metoderna, både offentlig förkunnelse och personligt vittnesbörd. Men även om han kunde byta metod, så förändrade han aldrig sitt budskap.

 

Läs vidare: Apg 8:26-40  

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg