Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Torsdag: Sauls omvändelse – dess orsak

Han föll till marken och hörde en röst som sade till
honom: ”Saul, Saul, varför förföljer du mig?”

Apostlagärningarna 9:4

 2020-06-03 00:00:00

Är Sauls omvändelse tänkt som mönster för en kristen omvändelse i dag? Svaret är ja, men bara om vi skiljer mellan det dramatiska yttre skeendet och den viktigare, inre upplevelsen. Det är inte nödvändigt att förblindas av ett bländande himlasken, men det är nödvändigt att få ett personligt möte med Jesus Kristus och överlåta sig åt honom.

Det som framstår klarast i skildringen är Guds suveräna nåd. Saul ”avgjorde sig inte för Kristus” (för att använda modernt språkbruk); det var Kristus som fattade det avgörande beslutet åt honom och ”lade beslag på honom”. Det är lätt att bevisa. Lukas inleder sin skildring av Saul med att han ”ännu rasade av mordlust” (Apg 9:1), som vore han ett argsint vilddjur. Han var knappast på humör att begrunda Kristi anspråk. Hans sinne var förgiftat av fördomar. Men inom endast ett par dagar skulle han vara en omvänd och döpt kristen. Dock behöver vi påpeka två saker.

För det första: Guds nåd i samband med Sauls omvändelse kom inte som en överraskning. Visserligen ”omgavs han plötsligt av ett bländande ljussken” (Apg 9:3), men detta var långt ifrån första gången Kristus talade till honom, utan det var snarare kulmen på en lång process. Jesus sa till Saul att ”det går dig illa om du spjärnar emot” (Apg 26:14) och liknade därmed Saul vid en enveten oxe och sig själv vid en bonde som måste använda pikstav för att tämja honom. Vad var det för pikstavar? De var exempelvis hans samvete, de envisa ryktena om att Jesus hade uppstått från de döda, Stefanos vittnesbörd och, framför allt, hans egna tvivel. Som Carl Jung sa: ”Fanatism finner man endast hos individer som försöker kompensera sina hemliga tvivel.”

För det andra: Guds nåd i samband med Sauls omvändelse var inte tvingande. Den Kristus som visade sig för honom förvandlade honom inte till en robot eller tvingade honom att handla som i trans. Tvärtom ställde Jesus den uppfordrande frågan: ”Varför förföljer du mig?” (Apg 22:6). Och Saul svarade med en motfråga: ”Vem är du, Herre?” (Apg 22:5). Jesu svar var rationellt och samvetsgrant och gav Saul utrymme. Sauls omvändelse var sålunda suverän nåd, men suverän nåd kommer till oss gradvis och varsamt. Guds nåd kväver inte människans personlighet.

 

Läs vidare: Apg 9:1-9

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg