Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Lördag: Guds försyn

Jag hoppas att jag träffar er under den resan [till Rom] och
att ni hjälper mig vidare på min väg [till Spanien].

Apostlagärningarna 15:24, Fb

 

Varför är Apg 27 och Apg 28 så viktiga? Svar: dessa kapitel skildrar Guds försyn. De illustrerar sanningen att ”ingen vishet, inget förstånd, inget råd förmår något mot Herren” (Ords 21:30, Fb). Denna Guds aktiva försyn betraktas i dessa båda kapitel i två kompletterande avseenden: för det första att den för Paulus till Rom och för det andra att den för honom dit som fånge. Det var ett oväntat sammanträffande.

Först vill Lukas att vi ska förundras med honom över Paulus tillförsikt under resan till Rom. Jesus hade sagt till honom i Jerusalem: ”Var inte rädd. Som du har vittnat om mig i Jerusalem måste du också vittna i Rom” (Apg 23:11). Ändå tycktes den ena händelsen efter den andra motarbeta detta mål. Han blev arresterad och fängslad, hotad med lönnmord, var nära att drunkna i Medelhavet, blev nästan dödad av soldater och biten av en orm. Och bakom alla dessa händelser (symboliserade av det stormiga havet) låg demoniska krafter som ville hindra Paulus att nå sin av Gud planerade och utlovade destination. Men istället hindrade Gud djävulens planer. Det är spännande att se. Ska Paulus klara sig? Självklart! Men Paulus anlände till Rom som fånge. Hur var det förenligt med Guds försyn? Gud hade lovat att Paulus skulle vittna i Rom, alltså inför kejsaren (Apg 27:24), och det hade inte kunnat ske om inte Paulus hade kommit dit som en fånge som skulle rannsakas.

Men Paulus fångenskap skänkte ädelhet åt hans vittnesbörd även på ett annat sätt. För som ett resultat av detta skänkte han åt eftervärlden tre viktiga fängelsebrev: Filipperbrevet, Efesierbrevet och Kolosserbrevet. Jag säger inte att han behövde sitta i fängelse för att få sina brev skrivna! Men i Guds försyn finns det något distinkt över dessa brev. De framställer, mäktigare än någon annanstans, Jesu Kristi suveräna, odiskutabla och ojämförbara herradöme. Kristi person och verk ges nu kosmiska proportioner, för det är genom Kristus som Gud har skapat och återlöst allting. Dessutom har han, genom att ödmjuka sig intill döden på korset, upphöjts av Gud till högsta möjliga ställning och Gud har lagt allt under hans fötter. Genom fängelseerfarenheten förändrades Paulus perspektiv, vidgades hans horisont, klarnade hans vision och berikades hans vittnesbörd.

 

Läs vidare: Kol 1:15-18

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

  Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg