Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Onsdag: Förkunna Kristus som korsfäst

Ni har ju ändå fått Jesus Kristus framställd för era ögon som korsfäst.
Galaterbrevet 3:1

 

Paulus beskrev sitt uppdrag som förkunnare i Galatiens städer som att han offentligt framställde Kristus som korsfäst. Galaterna hade naturligtvis inte sett Jesus dö. Det hade inte Paulus heller. Men genom att förkunna korset hade Paulus återfört det förflutna till nuet och gjort korset som historisk händelse till en högaktuell verklighet. Som en följd av detta kunde galaterna nu se korset framför sig, förstå att Kristus hade dött för deras synder, falla på knä vid korsets fot i djupaste ödmjukhet och ta emot ur hans hand det eviga livets gåva, fritt och för intet och fullständigt oförtjänt.

Men Paulus förkunnelse av korset, vilken han senare skulle utveckla vidare i Första Korinthierbrevet, är en stötesten för människans stolthet, för den hävdar att vi inte kan uppnå frälsning genom något som vi själva presterar. Vi kan inte ens bidra till den. Frälsningen beror helt på Gud. Som ärkebiskop William Temple uttryckte det: ”Det enda jag själv kan bidra med till min frälsning är den synd från vilken jag behöver bli frälst.”

Det är i ljuset av detta som Paulus jämför sig med villolärarna, judaisterna. De förkunnade omskärelse (en apostolisk förkortning för självfrälsning genom lydnad för lagen) för att därmed slippa bli förföljda för Kristi kors skull (Gal 6:12). Han själv däremot förkunnade Kristus som korsfäst (frälsning genom Kristus allena) och blev därför utsatt för förföljelse (Gal 5:11).

Alla kristna kommunikatörer ställs inför samma val i dag. Antingen fjäskar vi för människor och säger till dem vad de önskar höra (om deras förmåga att frälsa sig själva) – vi stryker dem medhårs tills de spinner av välbehag – eller också säger vi sådant till dem som de inte vill höra (om synd, skuld, dom och korset) och drar därmed på oss deras missnöje. Antingen är vi alltså trolösa för att bli populära, eller också är vi villiga att göra oss impopulära i vår beslutsamhet att vara trofasta. Jag betvivlar starkt att man kan vara både trofast och populär på samma gång. Paulus insåg nödvändigheten av att välja, och det är något som också vi behöver göra.

 

Läs vidare: Gal 5:11; Gal 6:11-18

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg