Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tisdag: Död för synden, levande i Kristus

Vad skall vi nu säga? Skall vi fortsätta att synda för att nåden skall bli större?
Romarbrevet 6:1

 

Två gånger i Romarbrevet 6 (Rom 6:1, Rom 6:15) hör vi Paulus låtsaskritiker ställa samma fråga: Menar Paulus med sin undervisning att vi kan fortsätta att synda för att Gud i sin nåd hela tiden förlåter? Båda gångerna svarar aposteln med ett upprört ”Självklart inte!” Kristna som frågar så visar att inte de inte har förstått innebörden vare sig av sitt dop (Rom 6:1-14) eller sin omvändelse (Rom 6:15-23).

Visste de inte att deras dop symboliserade deras förening med Kristus i hans död, att hans död var en död i förhållande till synden (uppfylla dess krav och bära dess straff), och att de även hade del i hans uppståndelse? Genom sin förening med Kristus hade de själva dött för synden men fått ett nytt liv i Gud. Hur kunde de då leva kvar i det som de dött ifrån? Samma sak med deras omvändelse. Hade de inte frivilligt erbjudit sig att bli Guds slavar? Hur kunde de då ens komma på tanken att glida tillbaka in i sitt gamla slaveri under synden? Vårt dop och vår omvändelse har båda stängt dörren till det gamla livet och samtidigt öppnat dörren till ett nytt.

Det är inte omöjligt för oss att återvända, men det är obegripligt om vi gör det. Nåden uppmuntrar oss inte att synda, tvärtom – den förbjuder det. Det räcker inte med att bara utbrista ”Självklart inte!” Vi måste gå längre och befästa denna negativa reaktion med ett skäl, nämligen nödvändigheten av att minnas vilka vi är efter vår omvändelse (invärtes) och vårt dop (utvärtes). Vi är ett med Kristus (Rom 6:1-14), och Guds slavar (Rom 6:15-23). Hur kan vi då medvetet fortsätta att synda och ta nåden för given? Blotta tanken är obegriplig och en total motsägelse.

Därför bör vi ständigt påminna oss själva vilka vi är. Vi behöver lära oss att tala till oss själva och ställa frågor till oss själva: ”Vet du inte vem du är?! Vet du inte att du är förenad med Kristus och Guds slav?” Vi behöver fortsätta att pressa oss själva med dessa och liknande frågor tills vi själva svarar: ”Jo, jag vet vem jag är, en ny människa i Kristus; och genom Guds nåd är det min önskan att leva i enlighet med det.”

Läs vidare: Rom 6:1-23

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

  Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg