Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Måndag: Råd till en ung ledare

Detta skall du inskärpa och lära ut. Låt ingen se ner på dig för att du är ung.
1 Timotheosbrevet 4:11-12, NIV


Jag måste bekänna att jag uppfattar Timotheos som en mycket alldaglig person som var som vi i all vår mänskliga brist. Han var långt ifrån något helgon, och en gloria skulle inte ha gjort sig särskilt bra över hans hjässa. Han var med andra ord en äkta människa med alla de brister det innebär. För det första var han förhållandevis ung och oerfaren. För det andra tycks han ha haft dåligt självförtroende, eftersom Paulus måste be korinthierna hjälpa honom att känna sig trygg bland dem. För det tredje var han inte så stark fysiskt. Han led av återkommande magproblem, för vilket aposteln rekommenderade lite alkohol för medicinskt bruk. Där har vi alltså Timotheos: ung, blyg och skör. Faran var att dessa saker skulle kunna undergräva hans tjänst. Det är ett vanligt problem bland unga människor. Botemedlet? J. B. Phillips skrev att Paulus svarade: ”Låt ingen se ner på dig för att du är ung; se till att de ser upp till dig, därför att...” – och så lägger han fram sex skäl.

(1) Timotheos måste föregå med gott exempel (1 Tim 4:12). Folk skulle inte se ner på honom för hans ungdom om de beundrade hans liv och karaktär.

(2) Timotheos måste ägna sig åt att läsa högt ur Skriften och hämta sin undervisning därifrån för att därigenom visa vad han grundade sin auktoritet på (1 Tim 4:13).

(3) Timotheos fick inte försumma den nådegåva som gavs honom när han blev utsedd till herde (pastor) (1 Tim 4:14). Församlingen skulle inte förakta Guds gåvor.

(4) Timotheos måste vara uthållig och helhjärtad, så att alla såg hans framsteg (1 Tim 4:15).

(5) Timotheos måste ge akt på sitt liv och sin undervisning och se till att de stämde överens (1 Tim 4:16).

(6) Timotheos måste visa känslighet i sina relationer och behandla människor efter deras kön och ålder. Han måste behandla de äldre med respekt och sin egen generation med jämlikhet, det motsatta könet med återhållsamhet och alla åldrar med den respekt som håller församlingsfamiljen samman (1 Tim 5:1-2).

Man skulle kunna uttrycka dessa sex uppmaningar i befallande ordalag: Vaka över dig själv som föredöme! Identifiera din auktoritet! Utöva din gåva! Visa dina framsteg! Var konsekvent! Anpassa ditt förhållningssätt! Om unga ledare följde dessa uppmaningar skulle andra människor gladeligen och med tacksamhet ta emot deras tjänster.


Läs vidare: 1 Tim 4:11-5:2

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg