Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Måndag: Den heliga staden

Han...visade mig den heliga staden Jerusalem, som kom ner ur himlen från Gud.
Uppenbarelseboken 21:10


Vi såg alldeles nyss med vilken lätthet Johannes blandar sina metaforer. När han först såg den heliga staden, det nya Jerusalem, stod den ”redo som en brud som är smyckad för sin man” (Upp 21:2). När han nu inbjuds att skåda Lammets brud blir han visad ”den heliga staden Jerusalem” (Upp 21:10). Större delen av kapitel 21 ägnas åt en utförlig beskrivning av den heliga staden, det nya Jerusalem, som skimrar av härligheten från Gud. I dess tolv portar är namnen på Israels tolv stammar inristade, medan dess grundstenar är inristade med namnen på de tolv apostlarna. Även om vi måste hålla med dr. Bruce Metzger om att det nya Jerusalem förefaller ”arkitektoniskt överdådigt” (en kub med sidan 2 400 kilometer, motsvarande avståndet mellan London och Athen), så är symboliken klar. Den heliga staden är en massiv, ointaglig befästning som representerar den fulländade församlingen från både Gamla och Nya testamentet och symboliserar Guds folk trygghet och ro.

Staden som Johannes såg är inte bara jättelik och massiv, utan även skön att skåda med var och en av dess tolv grundstenar tillverkade av en egen ädelsten och var och en av dess portar gjorda av en enda pärla, medan den breda gatan genom staden är av rent guld. Efter att ha begrundat den nya Jerusalems storslagna utbredning och färgprakt drar Johannes vår uppmärksamhet till vissa saker som saknas. För det första ser han inget tempel i staden. Självklart inte! Herren och Lammet är dess tempel. De genomsyrar staden och har inget behov av en särskild byggnad. För det andra behöver staden varken sol eller måne, eftersom Guds härlighet lyser upp den, och hans ljus räcker till för alla folk.

I detta skede av skildringen behöver vi lägga särskilt märke till verserna Upp 21:24 och Upp 21:26: ”Jordens kungar kommer med all sin härlighet” och ”Allt dyrbart och härligt som folken äger skall föras dit”. Vi ska inte tveka att konstatera att världens kulturskatter kommer att smycka det nya Jerusalem. Samtidigt ska inget orent få komma in i staden, och ingen som har handlat skändligt eller lögnaktigt, utan bara de som Lammet har skrivna i livets bok (Upp 21:27).


Läs vidare: Upp 21:15-27

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag 

  Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg