Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Söndag: Förneka Guds trovärdighet

Ormen var listigast av alla vilda djur som Herren Gud hade gjort. Den frågade kvinnan:
”Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i trädgården?”

1 Moseboken 3:1


Vi kommer ihåg att Gud hade gett Adam och Eva tre föreskrifter: en tillåtelse att fritt äta av varje träd i trädgården, ett förbud mot att äta av ett visst träd samt ett straff för olydnad. Så de visste precis vad de fick lov och inte fick lov att göra och vad som skulle hända om de inte lydde. Låt oss nu gå närmare in på hur ormen, som var listigast av alla Guds skapade varelser, förvrängde dessa Guds bud till frestelser. Satan använder i sin lömskhet fortfarande samma taktik.

I dag ska vi begrunda det faktum att djävulen ifrågasatte Guds trovärdighet. Gud hade sagt till människorna att ”den dag du äter av det skall du döden dö” (1 Mos 2:17), men djävulen sa: ”Ni kommer visst inte att dö” (1 Mos 3:4). Eva ställdes alltså inför två motstridiga påståenden. Båda kunde inte ha rätt så en av dem måste ljuga, men vem? Tyvärr valde hon att tro på djävulens lögn och betvivla Guds trovärdighet.

Men Gud hade sagt sanningen.
Det första som hände var att Adam och Eva dog andligt. Till dess att de syndade kunde de äta fritt av livets träd, men nu förlorade de detta privilegium, och vägen till livets träd sattes under sträng bevakning (1 Mos 3:22-24).

För det andra blev deras kroppar dödliga. Gud sa till Adam: ”Jord är du och jord skall du åter bli” (1 Mos 3:19). Alla fossilfynd är ett tydligt bevis på att döden har existerat i växt- och djurriket redan från begynnelsen. Men man får intrycket att Gud hade tänkt att människorna, som var skapade till hans avbild, skulle få erfara ett mer ädelt slut än den förmultning vi kallar död – kanske något slags ”förvandling” som för Henok och Elia, utan att behöva smaka döden.

Fortfarande förnekar djävulen Guds varningar om dom och om helvetets hemska verklighet för den som vägrar att omvända sig från synden. Vi kan fortfarande höra djävulens viskning: ”Du kommer visst inte att dö.” Men de är falska profeter som säger ”Allt är väl” när det inte är så (se exv. Hes 13:10). Och, som Jesus sa, djävulen är ”en mördare från första början” (Joh 8:44).


Läs vidare: Joh 8:42-44

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg