Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Domsöndagen. Årg 2 - Rädd eller beredd

 

Salomon August Andrée företog för drygt 100 år sedan flera provflygningar med luftballongen Svea inför sitt försök att nå Nordpolen. Han prövade en metod att styra ballongen med hjälp av styrsegel och släplinor. Det berättas att under ett av försöken kom ballongen helt ur kurs och kom neddalande i Gustafs i Fröjel socken på Gotland. Jag har hört två historier om det som hände där.

Den ena nämner att Andrée steg ur sin ballong. Han var osäker på om han hade hamnat i Finland eller i Ryssland så han frågade en bonde var han var. Bonden, som kallades för Kiusar-Per, svarade, på bredaste gotländska:

- Naj diu är i Gåistes, Fråiel!

Så antagligen trodde Andrée att han verkligen var i Ryssland!

Jag har också hört att när en av bönderna såg ballongen komma dalande, så rusade han och hela hans familj in i sitt hus och låste dörren. När man frågade honom varför han hade gjort så, sade han:

- Jag troúd de var Jesus som kum tibaks.


I Bibeln står det att Jesus skall komma på skyarna för att hämta hem dem som tror, och det hade bonden hört talas om, men själv var han inte alls beredd. Jesus skall komma som en tjuv om natten och överraska den som inte är beredd. En tjuv brukar ju inte ringa i förväg och tala om att han har tänkt göra inbrott på torsdag natt. På samma sätt så kommer Jesus när man minst anar det.


Hur kan man då vara beredd på något oväntat? Bibeln säger att vi alltid skall leva som om dagen för hans återkomst redan var inne: inte med festande och drickande, inte med otukt och orgier, inte med strider och avund. Men Bibeln säger också hur människor kommer att bete sig på den tiden: Då kommer människorna att tänka bara på sig själva och på pengar; de blir skrytsamma, högmodiga, fräcka, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, ogudaktiga, kärlekslösa, oförsonliga, fulla av förtal, obehärskade, våldsamma, främmande för allt gott, svekfulla, hänsynslösa och inbilska. De älskar njutningar mer än Gud.

Om du älskar Jesus, så är hans återkomst något du längtar efter. Jesus liknar den vid en härlig bröllopsfest!Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg