Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Fredag: Glimtar av nåd

De hörde Herren Gud vandra i trädgården i den svala kvällsvinden.
Då gömde sig mannen och kvinnan bland träden för Herren Gud.
Men Herren Gud ropade på mannen: ”Var är du?”...
Herren Gud gjorde kläder av skinn åt mannen och kvinnan och klädde dem.

1 Moseboken 3:8–9, 21


Läget var minst sagt dystert och framtidsutsikterna dåliga. Adam och Eva hade gjort uppror mot Guds auktoritet, och de hade inget annat att vänta sig än att få skörda konsekvenserna av sitt felsteg. Men mot denna bakgrund av synd, skuld och dom börjar vi ana vissa glimtar av nåd.

För det första så ”[vandrade] Herren Gud i trädgården i den svala kvällsvinden”. Dagens arbete var slut. Herren tog sin vanliga kvällspromenad. I normala fall, får vi anta, gjorde Adam och Eva honom sällskap. Men nu syntes de inte till någonstans, för de hade sprungit och gömt sig. Ändå fortsatte han på sin vandring och sökte efter det försvunna paret.

För det andra ”ropade [Herren Gud] på mannen: ‘Var är du?’” Nuförtiden tycks rollerna vara ombytta, och vi talar om människans sökande efter Gud. I själva verket är det Gud som söker efter människan. Medan Adam och Eva stod gömda bakom träden saknade Herren Gud dem och ropade på dem.

För det tredje: Trots att Adams och Evas blygsel över sin nakenhet var deras eget fel på grund av olydnad, kände Herren Gud med dem i deras skam och ville göra något för att avhjälpa den. Därför ”gjorde [han] kläder av skinn åt mannen och kvinnan och klädde dem” (1 Mos 3:21). Skinn kan man ju bara få genom att döda ett djur. Ser vi här en antydan om något som det undervisas om på så många andra ställen i Skriften: att människans skuld endast kan överskylas och förlåtas genom att offerblod utgjuts? Är detta en sinnebild på frälsningen genom Kristi blod? Kanske. Uppenbart är ändå att Gud beslöt att skyla Adam och Eva på ett bättre sätt än de själva förmådde göra och ersätta deras sladdriga fikonlöv med personligt tillskurna kläder. Det var Gud som tog initiativet, och det rätta namnet på oförtjänt gudomligt initiativ är nåd.


Läs vidare: Ps 31:1-7

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg