Herren såg att ondskan på jorden var stor;
människornas uppsåt och tankar var alltid och alltigenom onda.
1 Moseboken 6:5
Liksom Gud skapade Adam till sin egen avbild fick Adam nu en son (Set). Betyder detta att Adams likhet med Gud och Sets likhet med Adam var densamma, eller fanns det en skillnad? Förvisso både och – för den gudomliga likhet till vilken Adam och Eva skapades och som överfördes på deras ättlingar, och har överförts till oss, är genuin (1 Mos 9:6) och samtidigt förvanskad på grund av syndafallet.
Släkttavlan i Första Moseboken 5 spårar Sets linje från Adam till Noa. Varje generation beskrivs på samma sätt – med ett undantag, nämligen Henok. Istället för att berätta att han levde i så och så många år och sedan dog, står det att han ”levde i gemenskap med Gud”. Sedan ”fanns han inte mer, ty Gud tog honom härifrån” (1 Mos 5:24). När det gällde denne gudfruktige man var han annorlunda såväl i sitt liv som i sin död. Som Delitzsch skrev: ”Plötsligt var han borta, utan att insjukna, utan att dö, utan att bli begravd.”*
Men det allmänna moraliska tillståndet, som inom kort skulle framkalla Guds vrede i form av syndafloden, präglades av genomruttenhet. Författaren väljer ut den märkliga skildringen av hur ”Guds söner” drogs till ”människornas döttrar” och tog dem till hustrur (1 Mos 6:2). De flesta tidiga kyrkofäder trodde att dessa var änglar som gifte sig med människor, men (som Calvin skrev) en sådan tolkning ”är alltför absurd för att vara trovärdig”.** Enligt Jesus är änglarna könlösa varelser. Reformatorerna, som följde Chrysostomos och Augustinus, ansåg att det handlade om setiter som äktade kainiter, det vill säga att gudfruktiga gifte sig med ogudaktiga. I vilket fall som helst så var dessa blandäktenskap onaturliga och polygama – ett arrogant förkastande av Guds ursprungliga tanke med äktenskapet.
I skildringen sammanfattas läget med att jorden var ”full av våld” (1 Mos 6:11) och att Herren sörjde över situationen (1 Mos 6:6). Allt är förberett för den stora översvämningen.
_____________
* Franz Delitzsch, A New Commentary on Genesis, övers. Sophia Taylor (Edinburgh: T & T Clark, 1888), sid. 218.
** John Calvin, A Commentary on Genesis (Edinburgh: Banner of Truth, 1965), sid. 238.
Läs vidare: 1 Mos 6:1-12
GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings Förlag
Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.
Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.