Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tisdag: Nordriket

Om du i dag vill bli detta folks tjänare och tjäna
dem...så kommer de för alltid att bli dina tjänare.

1 Kungaboken 12:7


När Salomo dog samlades folket för att göra hans son Rehabeam till kung. De vädjade till honom att lätta på faderns förtryckarok; då skulle de tjäna honom. Men Rehabeam handlade förhastat och lyssnade till sina unga och oerfarna rådgivare, som uppmanade honom att göra faderns ok ännu tyngre. Denna dårskap retade upp de tio norra stammarna så till den grad att de utropade sin självständighet gentemot Davids dynasti, och kungadömet delades. Nordriket var Israel, med Jerobeam som sin förste kung och dess huvudstad Shekem (senare
Samaria), medan Sydriket var Juda, med Rehabeam som sin förste kung och Jerusalem som huvudstad.

I syfte att avvänja sina undersåtar från Davids hus var Jerobeam fast besluten att försöka få dem att avstå från sina pilgrimsresor till Jerusalem. Istället skapade han två alternativa helgedomar (Dan i norr och Betel i söder) och ställde upp en guldkalv i båda. Fem tämligen konturlösa kungar följde på honom innan Omri, vars son Achav äktade den fenikiska prinsessan Isebel, grundade sin dynasti och aktivt uppmuntrade dyrkan av Baal såväl vid det kungliga hovet som utanför.

Denna trotsiga avfällighet upprörde profeten Elia som, även om han inte var någon litterär profet som sina efterträdare, förtjänar vår beundran för sin oräddhet. För det första utmanade han baalsprofeterna i en offentlig kraftmätning på Karmelberget, där Jahve klart avgick med segern som den sanne och levande Guden. För det andra ställde Elia kungen till svars för att denne låtit mörda Navot och stulit hans vingård.

Redan cirka trettio år efter att Jehus kungahus hade upphört och en rad militära ledare hade efterträtt varandra på tronen, föll Samaria (722 f. Kr.) för assyrierna och landet koloniserades, vilket i sin tur gav upphov till den blandbefolkning som kom att gå under namnet samarier. Guds dom hade fallit över tvåhundra år av andlig trolöshet.


Läs vidare: 1 Kung 12:1-17


 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg