Stiftelsen Bibelskolan.com
 

18 e Tref - De två männen

.

Vi lär känna två män vid detta liknelsetillfälle. Den ene ser det varje människa skulle se och handlar därefter. Den andre har nedärvd kunskap genom generationer och vet vad som är äkta och dyrbart. Två män och två bilder av himmelriket. 

Den förste mannen avslöjar ett karaktärsdrag: Likt ett barn som inte vet när det skall sluta att önska det goda, så han köper hela åkern istället för den plats han vet att skatten ligger på. Han är glad som ett barn! Oändligt glad. Gud vill hälsa oss att vi skall önska mer av hans rike såsom ett barn gör, för han har oändligt mycket gott att ge oss! Mer kärlek! Mer kraft! Mer av honom i våra liv! Mer! Massor!

Den andre mannen - köpmannen - har ett kunnande som vuxit i flera generationers utövning: värderingskonsten! Han kan lära oss oändligt mycket. Vi omger oss idag med mycket oäkta saker och är många gånger så till den milda grad insyltade i samhällets syn på allt som vi inte tror vi kan vara utan. Är det så att dessa värderingar hindrar oss från att uppleva Jesu ansikte i Himmelens rike framför oss just nu? Förmodligen mer än vi tror. 
Alltmer får vi en brist på nedärvda värderingar och de vi har är snart utan tillämpningsmöjligheter i vår vardag, då vi nu lever ett helt annorlunda samhälle. Dock har inte våra grundläggande behov ändrats och detta är viktigt att få syn på.
Här talas trösteord som vi behöver lyssna till. 
Gud ser oss även om vi börjar tappa kontrollen på rätt källhänvisning i sociala mediers kortformer. Gud har koll på oss även om plagiatet och snabbkommandon som copy and paste kan göra det förut helt ogörliga möjligt. Gud vet vad som är äkta.

Det sällsynta och äkta skapar en längtan efter det exceptionella och ju mer man vet desto mer längtar man efter att få se det fulländade. 
Köpmannen i liknelsen är förmodligen rik, kanske framför allt på sin kunskap som måste ha fungerat som en sköld mot ett eventuellt utblottande ifall en affär skulle gå fel eller ifall någon skulle stjäla från honom. Tänk vad han måste ha längtat efter denna pärla!

Ditt hjärta är äkta. Det är det enda Gud vill äga. Hans rike är oföränderligt och evigt och han gör inte himmelens rike mindre bara för att det kanske bli några få som kommer till festen. Det oföränderliga och eviga är livets tryggaste plats.
Men var finns grogrunden för resonemanget om evighetens hopp för den som inte intresserar sig för mer än månadens färg, Apples senaste produkt och veckans kändis? 

Gud vill ge oss en kunskap om det värdebeständiga och sanna, och vill ge oss en sköld för ett eventuellt utblottande, stöld och allt som vill stjäla vårt hopp idag. Gud har full kontroll på internets dolda sidor och på medias kapitalstarka aktörer. 

Gud låter ett kunskapens ord falla rakt in i allt som händer att genomsyra din dag:
Du skall inte dö. Inget kan skilja dig från Gud kärlek så låt dig laddas av den. Mycket och nu. Du är Hans älskade barn, inte bara hans älskade vuxna. Du behöver inte göra någonting, bara se på honom som är huvudet bland folket, bli stilla och veta att Herren är Gud.


Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg