Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Lördag: Psalm – Den slutliga doxologin

Allt som lever och andas skall prisa Herren!
Psalm 150:6


Denna doxologi, eller lovprisning, utgör en majestätisk avslutning på Psaltaren. Som en kallelse till tillbedjan av Herren är den oöverträffad i sin storslagenhet. Varje vers är en inbjudan till lovprisning och talar om för oss var, varför och hur man bör prisa Gud och vem som ska göra det.

För det första: Om vi undrar var vi bör tillbedja Gud, så blir svaret både ”i hans helgedom” (syftar ursprungligen på templet i Jerusalem) och ”i hans höga himmel” (Ps 150:1). På så vis förenas himmel och jord, änglar och människor, i att lovprisa Gud.

För det andra: Varför ska vi tillbe Gud? Vi ska tillbe Gud både för ”hans mäktiga gärningar” och ”hans väldiga storhet” (Ps 150:2). Israel tröttnade aldrig på att fira Guds mäktiga gärningar i skapelsen och återlösningen.

För det tredje: När vi kommer till frågan om hur vi bör tillbe Gud får vi använda oss av alla tillgängliga instrument – blås, stråkar och slagverk. Hornet i Ps 150:3 är shofar, det böjda vädurshorn som fortfarande används i synagogorna, med vilket experten, skriver en bibelkommentator, ”kan åstadkomma ett häpnadsväckande starkt ljud”. De övriga instrumenten känner vi mer eller mindre igen. Orkestern är samlad. Gudstjänstfirarna uppmanas att blåsa i hornet, slå på trummorna, knäppa på harpans och lyrans strängar, spela på flöjten och låta cymbalerna ljuda.

Den fjärde och sista frågan handlar om vem som ska tillbe Gud. Psalmisten uppmanar ”allt som lever och andas” att prisa Herren (Ps 150:6). Han kanske även menar djuren, som också ”har livsande” (1 Mos 6:17, Fb), men mera troligt är att han menar alla människor på jorden. Ibland under gudstjänsten, när kören sjunger och orgeln eller en musikgrupp spelar, förflyttas vi bortom oss själva och förenas med änglarna, ärkeänglarna och hela himlaskaran kring Guds tron.

Men vår tillbedjan behöver inte begränsas till gudstjänsterna i kyrkan. Tvärtom – så länge vi andas prisar vi Herren.


Läs vidare: Ps 150 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg