Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tisdag: Tron utmanas

Om inte er tro består, skall inte ni bestå.
Jesaja 7:9


Det var omkring 734 f. Kr., under Juda kung Achas (Ussias sonson) regeringstid, som kung Resin från Aram (Syrien) och kung Pekach från Israel bildade en dåraktig allians. Målet var att stå emot det växande hotet från Tiglat Pileser III, kungen av Assyrien långt upp i norr. De hade bestämt sig för att angripa Jerusalem först i avsikt att övertala kung Achas av Juda att ansluta sig till dem. När de närmade sig ”skakade kungen och hans folk som när skogens träd skakas av stormen” (Jes 7:2). Men Jahve sände Jesaja att möta Achas och säga till honom: ”Se till att du bevarar ditt lugn! Var inte rädd, förlora inte modet inför dessa båda rykande vedpinnar” (Jes 7:3-4).

Detta var Achas första troskris, och den andra följde strax därpå. Koalitionen skröt över sin framgångsrika plan, men Herren sa till dem: ”Det skall inte lyckas, det skall inte ske” (Jes 7:7). För kungarna var bara mänskliga ledare, medan (är det underförstått) Achas tillhörde Davids gudagivna kungaätt. Så ”om ni inte står fasta i tron, så står ni inte alls” (Jes 7:9, NIV:s övers. utifrån ordleken i hebreiskan).

Men Achas hade inga planer på att förtrösta på Gud. Det tycks som om han redan hade bestämt sig. Istället skickade han bud till kung Tiglat Pileser av Assyrien och lät hälsa: ”Jag är din tjänare och son*. Kom och rädda mig från kungen av Aram och kungen av Israel som angriper mig” (2 Kung 16:7). I samband med detta betalade kung Achas en rikt tilltagen tribut i silver och guld till Assyrien. Följden blev att Syrien krossades 732 f. Kr. och Israel 722 f. Kr.

Centralt för Jesajas budskap var utmaningen av tron. Han vädjade till folkets ledare att inte söka hjälp hos de mäktiga rikena Egypten och Assyrien, utan hellre lita på den levande Guden. Samma utmaning riktas till oss i dag när vi tar till oss Jesajas löften: ”Den som tror på den [hörnstenen] behöver inte fly” (Jes 28:16, Fb) samt ”Om ni vänder om och är stilla skall ni bli frälsta. Genom stillhet och förtröstan blir ni starka” (Jes 30:15, Fb).

_____________
* Kan i detta sammanhang även betyda ”lydkonung”, övers. anm.


Läs vidare: Jesaja 7:1-9 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg