Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Onsdag: Guds dubbla identitet

Herren är en evig Gud som har skapat jordens ändar.
Jesaja 40:28

Jesaja 40 fokuserar på Jes 40:27, där Gud konfronterar sitt folk med besvärande frågor: ”Hur kan du Jakob säga...’Min väg är dold för Herren. Gud bryr sig inte om min rätt?’ ” Den Gud som de tror har glömt dem (under den babyloniska fångenskapen) har hört deras klagan, lyssnat till deras samtal och läst deras tankar. De befinner sig i en mycket svår kris och Gud gör inget åt den. De tänker: Antingen är han blind så han inte kan se, eller så är han orättvis och låter sig inte beröras eller också är han maktlös och kan inte rädda dem. Låter det bekant?

Gud svarar med att kasta tillbaka frågorna till dem. De frågar: ”Varför gör Gud inget?” Han svarar: ”Varför frågar ni varför?” Sedan lyfter han upp deras blickar ovanför lidandet, till sig själv och det slags Gud han är. För ingenting är viktigare när vi har det svårt än en förnyad syn på Gud. I synnerhet behöver två kompletterande sanningar betonas. För det första att ”Herren är en evig Gud”. Jahve, deras egen förbunds-Gud, är samtidigt den som ”har skapat jordens ändar”. Därför är det absurt att tänka sig att Skaparen skulle sakna kunskap, rättvisa eller kraft (Jes 40:28).

Den andra sanningen kompletterar den första. Det är att Skaparen samtidigt är Herren (Jahve), Israels Gud, som har förbundit sig till sitt folk genom en högtidlig ed och aldrig tänker svika sin trofasta kärlek till dem. Detta kapitel är fullt av försäkringar om att han är vår Gud för evigt.

Nyckelfrågan som Gud sålunda ställer två gånger är: ”Med vem vill ni då jämföra Gud?” (Jes 40:18, se Jes 40:25). Svaret är att han är både Skapar-Guden och Förbunds-Guden. Som skapar-Guden kan vi inte ifrågasätta hans makt; som förbunds-Guden kan vi inte ifrågasätta hans kärlek. Håller vi inte fast vid denna hans dubbla identitet – ja, då är vår Gud ”för liten”, som J. B. Phillips en gång uttryckte det.


Läs vidare: Jesaja 40:18-31 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg