Stiftelsen Bibelskolan.com
 

11 e Tref - Tro och liv

Elfte söndagen i trefaldighet handlar om tro och liv. Texterna påminner oss om vikten om omvändelse och hur svårt det kan vara. Att vi behöver hjälp. Att tron och livet är en gåva som vi får tacka Gud för genom Jesus Kristus vår Herre.

Var och en av oss får av Gud själv en inbjudan till festernas fest. Det är en inbjudan som går inte bara till dem som är lyckade och starka utan till alla. Du har själv att svara på den inbjudan och göra dig redo för festen. 
Detta kanske inte låter så värst problematiskt. Vanligtvis när man fått en inbjudan till en fest så är ju sådana detaljer både självklara och lätt avklarade. Men när det gäller inbjudan från Gud tycks det vara mycket svårare och man kan ju fråga sig varför.


När Jesus vandrar här på jorden är kärnan i hans budskap: himmelriket är nära. Omvänd er och tro evangelium. Det han talar om är både festen och förberedelsen. Festen är himmelriket, den plats som är bättre än alla andra. Omvändelsen är att tacka ja och sedan förbereda sig. Evangeliet är inbjudan. Alla ska med!


På inbjudan som Jesus ger svarar några nej först men ångrar sig efterhand och tackar ja och börjar sina förberedelser. Det är gott. Dom kommer med på festen även om det blev sent.


Andra däremot säger ja tack vad trevligt och gläder sig åt inbjudan men sedan gör de inget mer. De förbereder sig inte trots att det är en förutsättning för att komma med. Och frågan är varför? Vad är det som gör omvändelsen så komplicerad? Vad är det som gör att ett ja stannar vid munnens ja tack men aldrig bär frukt i ett förändrat liv?


Omvändelsen har flera steg som alla äger sin svårighet. Det första är insikt. Att se sig själv och att se Gud. Att se hur man lever och att se vad han erbjuder. Av det väcks en längtan.


Efter insikten kommer handlingen förhoppningsvis som en konsekvens. Kanske försöker jag först att bättra mig av egen kraft. Komma dit jag längtar för egen maskin. Men ganska snart måste jag med Paulus inse min begränsning. Det är gott. Jag klarar mig inte själv. Jag behöver Gud.


Jag ber i mitt hjärta längtans bön. Herre Jesus jag vill det som du vill. Jag vill vara med på din fest. Jag vill smaka himmelrikets frukt. Men jag kan inte i mig själv. Jag räcker inte till.


Jesus ser på mig och dig med milda ögon och säger: var inte orolig mitt barn. Jag skall klä dig för festen. Jag är allt du behöver. Fylld av tacksamhet och ödmjukhet får jag ta emot. Det är nådens mjuka mantel och livet förändras. Inte för att det måste utan för att det är det jag vill.


Redan här och nu får du och jag så bära himmelrikets ljusa plagg. Och när någon frågar oss om varför vi lever som vi gör får vi svara: för att jag är bjuden på fest.  Jag vet vem Gud är, vem jag är och jag är bjuden på fest. Det är ingen självklarhet. Men Gud är god!

Amen.

 

   

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg