Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Torsdag: Betlehem

Hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade
honom och lade honom i en krubba, eftersom
det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

Lukas 2:7
 

Det är Lukas som för oss skildrar omständigheterna kring Jesu födelse och hur det kom sig att Davids son (Jesus) föddes i Davids stad (Betlehem). Han betonar särskilt två saker: en förordning från Augustus, den berömde romerske kejsaren, samt en anonym värdshusföreståndares handlande i Betlehem. Kejsaren och värdshusföreståndaren blev båda – även om de var väldigt olika och väldigt omedvetna om det– redskap för Guds kärleksfulla syften.
 
Å ena sidan utfärdade Augustus, som styrde över romarriket mellan 30 f. Kr. och 14 e. Kr., en förordning om en stor folkräkning som innebar att människor måste färdas till sin egen stad för att låta registrera sig. Folkräkningen hade säkerligen med beskattning att göra. Därför färdades Josef och Maria till Betlehem. Det var både ovanligt och onödigt för Josef att ta med sig Maria, men han ville inte lämna kvar henne därhemma när graviditeten var så långt gången.
 
Å andra sidan var Josef och Maria lättade över att resan äntligen var över, men de blev säkert alldeles utom sig när värdshusvärden i Betlehem inte hade något rum åt dem utom i något som tycks ha varit en grotta där man hyste djuren. När Marias barn var fött lade hon honom i en stenkrubba, det vill säga ett mattråg som var till för djuren som en symbol för den förkastelse som Jesus senare skulle få erfara.
 
På så vis spelade både kejsaren och värdshusvärden utan att de visste om det sina roller i Guds plan. Kejsarens förordning förde Josef och Maria till Betlehem som en uppfyllelse av profetian (Mika 5:2; Matt 2:5-6). Och tack vare att staden var till trängseln fylld av besökare såg värdshusvärden till att världens Frälsare föddes som det anstod honom, inte i ett palats utan i ett stall, inte i härlighet och prakt, utan i undanskymdhet och fattigdom.

Läs vidare: Luk 2:1-7 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg