Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Annandag jul Årg 1 - Värt priset

Annandag Jul – Den helige Stefanos dag 
Tema ”Martyrerna””
Epistel: Apg 6:8-15, Matt 10:16-22

Värt priset!
Annandag jul känns för många som en antiklimax i kyrkan. På  juldagen har vi fått höra att vi inte behöver vara rädda, att en stor glädje väntar oss och dessutom fri på jorden. I Annandagens texter förbereder Jesus oss på att de som tror kommer att bli hatad för Jesu skull.  Vem vill då bli kristen?

Och svaret är väl: ingen som inte först fått syn på vad som finns att få hos Jesus. Låt oss kalla det ”paketet”. I Annandagen evangelium möte vi Stefanos, den först martyren, alltså en som fick sätta till livet för sin tros skull. Men han gjorde det därför att han fått del i ”paketet”, och därför inte ville byta ut det mot något annat i världen.

Låt oss ta vara på fem saker i detta paket som särskilt kännetecknade Stefanos:

1. Nåd
Han vars full av nåd och ande”. ”Nåd” betyder”gratis”. Det vi kan få av Jesus kan vi aldrig göra oss förtjänta av, vi får det gratis. Bara vi kommer.

2. Kraft
Många tänker sig att det här med kristendomen mest handlar om ord, ett sätt att tänka. Men Bibeln säger något helt annat: ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Stefanos gjorde många tecken och under tack vare denna kraft.  Låt oss minnas detta, även om vi kanske ännu inte sett så mycket av det ännu: tron handlar inte bara om ord, utan om kraft!

3. Visdom . ”Man kunde inte hävda sig mot visdomen och anden i det han sade”. Stefanos hade fått syn på Gud plan med världen och om hur Gud handlar efter den. För dig som tycket allt verkar meningslöst: det finns en plan! Läs Bibeln och sök få syn  på den!

4. Ande
”Stefanos var full av ande och kraft” . Anden är Gud själv som kommer till oss med sitt eget liv och kraft när vi sätter tro till Jesus. Anden sänds till oss som vår ”Hjälpare” brukar Jesu uppmuntra  oss med. Vid är alltså inte utlämnade åt vår egen kraft …

5. Förvandling
När Stefanos, trots dödshotet, fortsatte att berätta om Jesus, såg man att ”hans ansikte var som en ängels”. Att leva nära Jesus betyder att bli förvandlad av honom och lik honom.  Att se den förvandlingen hos en kristen kan få människor att längta efter Jesus mer än vad ord kan göra. Det Herren gjort med Stefanos kan han göra med oss!

Det här är verkligt, men samtidigt annorlunda och utmanande. Det utmanar ”människoriket”,  all ideologi där människan står i centrum och menar sig vara alltings mått. Därför får en levande kristen bereda sig på både att vara oförstådd och ibland också hatad. Vi önskar att Jesu ord om att skickas i döden för hans namns skull inte skall gälla oss. Men det är ju just det som sker på många håll i världen idag, framför allt i muslimska och kommunistiska länder (Isis, Boko Haram, Iran, Nordkorea)

 Men ”den som håller ut till, slutet skall bli räddad” säger Jesus. När Stefanos stenas och snart skall dö, får han se himmelen öppen och Människosonen (Jesus) stå på Guds högra sida (inte bara sitta, som vi säger i trosbekännelsen). Vad betyder det? Jo, att Jesus intensivt följer vad som sker med varje bekännare. Och när det då är dags för oss att dö (vare sig naturligt eller genom martyrdöden), står Jesus beredd att ta emot oss och ge oss del av det eviga livet och segerkronan.

 

Åke Reinholdsson

 

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg