Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Lördag: Mötet med den samariska kvinnan

[Jesus svarade:] ”Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir
aldrig mer törstig...[Det] blir en källa i honom...som ger evigt liv.

Johannes 4:14
 

Johannes inledde sitt evangelium med att intyga att ”Ordet var Gud” (Joh 1:1), men fortsatte sedan med att intyga att ”Ordet blev människa” (Joh 1:14). Nu illustrerar han med hjälp av Jesu möte med den samariska kvinnan hur bräcklig denna hans mänsklighet var. Klockan var runt tolv på dagen när Jesus och hans lärjungar kom fram till Jakobs brunn och solen var som varmast. Jesus var trött efter morgonens vandring, så han slog sig ner invid brunnen för att vila. Eftersom han var hungrig skickade han lärjungarna in i byn för att köpa mat. Han var både varm och törstig och bad därför den samariska kvinnan om vatten att dricka. Jesus var alltså inte någon övermänniska, immun för de mödor som vanliga dödliga utsätts för. Han var människa på alla sätt och vis.
 
Det andra typiska draget hos Jesus som denna berättelse belyser är hans inställning till traditioner. Han var konservativ i förhållande till Skriften, eftersom han betraktade den som Guds ord, men radikal i förhållande till traditionen, eftersom den bestod av människors ord. En radikal människa är den som är kritisk till samtliga traditioner och konventioner och som vägrar att godta dem enbart på grund av att de förts vidare från generation till generation.
 
Den samariska kvinnan hade ett trefaldigt konventionellt handikapp. För det första var hon kvinna, och det lämpade sig inte för en man att samtala offentligt med en kvinna. Men Jesus gjorde ofta sådant som ingen annan gjorde. För det andra var hon samarier, och judar umgicks inte med samarier. För det tredje var hon en synderska genom att hon hade haft fem äkta makar och nu bodde ihop med en man som hon inte var gift med. Ingen respektabel människa umgicks med syndare som hon. På så vis bröt Jesus tre gånger om mot gängse regler och gjorde vad ingen annan hade gjort. Han bröt medvetet mot den tidens sociala konventioner. Han var fullständigt fri från könsdiskriminering, etniska fördomar och moraliska pekpinnar. Han älskade och respekterade alla och drog sig inte undan från någon människa.
 
Jesus var sålunda konservativ (ifråga om Skriften) och samtidigt radikal (ifråga om kulturen). Jag tycker det verkar som om vi skulle behöva fler ”RK:människor”, och den här gången menar jag inte romersk-katoliker utan radikala konservativa.
 

Läs vidare: Joh 4:7-18 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg