Stiftelsen Bibelskolan.com
 

2:a söndagen efter Trettondedagen - Årg 1

Joh 2:1-11

Vad är nu detta?  600 liter vin. Och det är Jesus som gjort det. - När man läser bibeltexter är det två saker som är viktigare än allt annat. Det första, att man inte rycker loss en vers ur sitt sammanhang. Och det andra, att man sätter sig in i hur förhållandena var, när den här texten skrevs.

Maria. Låt mig börja med henne. Hon var ju med på bröllopet. Hon formulerar en bön till Jesus. Hon säger: "De har inget vin." Bättre än så kan inga böner formuleras vad de se´n än handlar om. 
Vi beskriver ofta omständligt vad vi vill, förklarar för Gud och ibland säger vi vad han bör göra. Och sedan i vår iver att vara kompletta glömmer vi att lyssna till svaret.

Maria går rakt på sak för Jesus vet ju redan vad vi bör be om. Och hon lämnar helt åt Jesus att svara, för det är bara han son ska göra det och göra det på sitt sätt. 

"De har inget vin." "Jag är orolig." "Vad ska jag välja?" …  Detta är starka böner, de är Mariaböner.  


Vad händer? Maria får ett minst sagt avvisande svar: "Låt mig vara kvinna. Min stund har inte kommit än." Om vi hade fått ett sådant svar. hade vi väl tänkt, att antingen vill han inte eller troligare , han kan inte. - Maria är klokare. Hon tänker djupare. För Jesu svar, det vet ju vi nu som har facit, det syftar på hans avgörande ingripande i världen, försoningsdöden på korset
Men innan dess ska mycket ske. Guds härlighet ska uppenbaras, förebådande, både då och nu. Och därför säger Maria lugnt till tjänstefolket : "Gör det han säger åt er." Och de gör det. De följer Jesus till punkt och pricka. Och då händer det saker: "Jesus uppenbarar sin härlighet och hans lärjungar tror på honom."

Härlighet. 600 liter vin. Vän av ordning undrar om detta är Guds härlighet!?  Nu var det ju det här med, hur förhållandena var på Jesu tid. Vardagen var ofta ganska grå och trist. Bröllop blev en stor fest, som t o m gav aningar om hur det skulle bli i Guds himmel en gång.. Man firade i sju till fjorton dagar. Alla i byn deltog Det var glädje med musik, dans, mat och dryck. Glädjen är ju grundtonen i Guds livshållning från skapelsen, faktiskt en spegling av Guds härlighet.
Mönstret. Om vi då till sist låter mönstret från den här händelsen i Kana ritas upp, vad är det som undret, tecknet, vill visa på? Vad är det som ger förutsättningarna för att Jesu härlighet ska bli synlig? {/biblink]

1. Någon ber. Enkelt, tydligt, med en naturlig förväntan.
2. Någon gör Guds vilja. Gör som han säger till mig.
3. När detta sker, då bryter Jesu härlighet fram på ena eller andra sättet. Alltid överflödande.

Nu inbjuds vi att stiga in i detta mönster, var och en. Bedja, lyda och ta emot. Så får vår tro massor av näring.


Svante EnanderVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg