Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Torsdag: Jesu helandetjänst

Han vandrade omkring i hela Galiléen och undervisade i synagogorna,
förkunnade budskapet om riket och botade
alla slags sjukdomar och krämpor bland folket.

Matteus 4:23
 

Evangelisterna framställer Jesu verksamhet såsom trefaldig: han undervisade, förkunnade och helade. Undervisning och förkunnelse är inte svåra att förstå eller ta efter, men hur ska vi uppfatta hans helandetjänst?
 
Vi kanske ska börja med att framhålla godheten i Guds skapelse. Sjukdomar ingick inte i Guds ursprungliga plan för världen och inte i hans slutliga plan heller. I hans nya universum kommer det varken att finnas sjukdom eller smärta, varken tårar eller död (Upp 21:4). Eftersom sjukdom och död alltså är inkräktare i Guds goda värld gör läkarna och sjuksköterskorna rätt i att bekämpa dem. Dessutom är allt helande gudomligt, eftersom det är Gud som har utrustat människokroppen med dess förunderliga läkeprocesser. Låt mig ta ett exempel. Knappt har en infektion brutit ut förrän antikroppar bildas för att bekämpa den. Det var denna övertygelse som fick hugenottläkaren Ambroise Paré, att säga: ”Jag förband såret, men Gud läkte det.” Orden står som en inskription på väggen i École de Médicine i Paris.
 
Evangelierna gör det emellertid klart att Jesu helandetjänst hörde hemma i en helt annan division. Precis som när han förvandlade vatten till vin, mångfaldigade bröd och fiskar och gick på vattnet var Jesu helandegärningar övernaturliga uttryck för Guds rike.
 
I våra försök att förstå dem gör vi klokt i att undvika ytterligheter. Å ena sidan vore det absurt att bakbinda Guds händer och påstå att underverk inte kan ske. Men om vi påstår oss kunna bota de sjuka på samma sätt som Jesus gjorde måste vi komma ihåg att han botade människor utan några medicinska eller kirurgiska hjälpmedel, utan dröjsmål, begränsningar eller återfall, men omedelbart, fullständigt och bestående och att till och med de mest fientligt inställda ögonvittnena sa: ”Vi kan inte förneka det” (Apg 4:16).

Läs vidare: Apg 4:8-16 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg