Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Septuagesima Årg1 - Fall för Facket Det var en stor  fruktodlare som behövde hjälp med äppelplockning, men det höll på att gå riktigt illa. Facket tyckte visst inte om hans sätt att behandla sina anställda.
  Fruktodlaren, vi kallar honom Äppelgren för enkelhetens skull, märkte på morgonen att han skulle behöva fler äppelplockare. Därför begav han sig till arbetsförmedlingen. När han kom in på kontoret höjde han sin röst och frågade: "Är det någon som skulle vilja hjälpa mig med äppelplockning? Ni får 550 kr om ni hjälper mig idag. Fem personer blev genast intresserade. Till och med en av personalen följde med honom.
   Äppelgren återvände till arbetsförmedlingen några timmar senare och anställde fem till för samma dagslön. När Äppelgren var på väg till odlingen efter sin lunchrast mötte han ett gäng skinheads. De hade inget särskilt för sig så de följde med för att plocka äpplen. Vid tretiden dök några kompisar till dem upp och ville hjälpa till. "Jomenvisst", sa Äppelgren.
  När klockan blev fem var all mogen frukt nedplockad. Äppelgren lät då alla som hjälpt till ställa sig i kö på hans kontor. Först stod de sist anställda och sist de som arbetat hela dagen. Äppelgren tog upp en välfylld plånbok och gav den förste 550 kr. Denne såg förvånad ut, men stoppade snabbt ner pengarna. Sedan fortsatte Äppelgren att ge alla 550 kr. Det var då som det började höras protester. "Varför får inte vi mer än de som har hjälpt till en kort stund?" frågade de som hade arbetat hela dagen. Äppelgren såg förvånad ut och sade: "Kom vi inte överens om 550 kr? Ni verkade nöjda med det." Det var här som fackets representant började opponera sig...

   Det här är en moderniserad variant av en liknelse som Jesus berättade. Gud är som Äppelgren, skulle Jesus ha sagt. Han ger ingen lön efter prestation - som väl är. För tänk om han skulle "löna" oss för allt det dåliga vi gör. Då vore vi illa ute: Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår herre. (Rom 6:23)

   Det betyder att ingen av oss kan säga att vi är bättre än någon annan, ingen förtjänar en större lön i Guds rike. Därför kan Jesus säga till den ene rövaren på korset: Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset. Den rövaren är alltså inför Gud lika värdefull som den som arbetat hela sitt liv för Honom.

   Det är så befriande skönt att det finns någon som älskar mig fastän jag inte förtjänar det, som inte "lönar" mig efter förtjänst, fastän jag ofta misslyckas...

tycker

Lars Fröjmark
kyrkoherde i Glimåkra-HjärsåsVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg