Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tisdag: Liknelsen om arrendatorerna

Till sist sände han sin son till dem. Han tänkte: ”De kommer
att ha respekt för min son.” Men...de...dödade honom.

Matteus 21:37-39, Fb
 

I takt med att den sista veckan gick blev myndigheterna alltmer fientliga mot Jesus, och temat konfrontation och dom framträder allt klarare. Ett slående exempel på detta är den så kallade liknelsen om arrendatorerna i vingården, som i själva verket inte är någon liknelse, utan en allegori.
 
Jordägaren som planterade en vingård och försåg den med mur, presskar och vakttorn är uppenbarligen Gud själv, vars vingård är Israel, enligt Jesaja 5. Han gjorde allt som stod i hans makt för att göra sitt folk fruktbärande ifråga om att göra gott. Arrendatorerna, till vilka jordägaren hade hyrt ut sin vingård, är Israels religiösa ledare. När druvorna så småningom hade mognat sände jordägaren sina tjänare (profeterna) för att hämta hans del av skörden. Men arrendatorerna grep tjänarna och pryglade den ene, dödade den andre och stenade den tredje. Då sände jordägaren fler tjänare, men även de behandlades illa. Slutligen sände han sin son. ”De kommer att ha respekt för min son”, tänkte han för sig själv. Men istället dödade arrendatorerna honom.
 
Som en sammanfattning frågade Jesus sina åhörare rakt på sak, vilket fick dem att utfärda en moralisk dom över sig själva, eftersom de genom sitt svar dömde sig själva. Matteus säger det rent ut: ”När översteprästerna och fariséerna hörde hans liknelser förstod de att det var dem han talade om” (Matt 21:45). Här är Jesu fråga: ”När nu vingårdens ägare kommer, vad gör han då med dessa arrendatorer?” (Matt 21:40). De svarade: ”Han lönar ont med ont och tar död på dem, och vingården arrenderar han ut till andra som ger honom hans del av skörden i rätt tid” (Matt 21:41).
 
”Därför säger jag er”, sa Jesus, ”att Guds rike skall tas ifrån er [Israel] och ges åt ett folk [hedningarna] hos vilket det kan bära frukt” (Matt 21:43).
 

Läs vidare: Matteus 21:33-41 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg