Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Torsdag: Lilla apokalypsen

Sannerligen, detta släkte skall inte förgå förrän allt detta händer.
Markus 13:30
 

Jesus och hans lärjungar satt en dag uppe på Olivberget och njöt av utsikten tvärsöver Kidrondalen mot Herodes tempel. Det hade varit under uppbyggnad i cirka femtio år och var fortfarande inte helt färdigt. Icke desto mindre var det en förunderlig syn. ”Vilka massiva stenar!” utbrast lärjungarna förundrat. ”Vilka byggnader!” Men till deras stora förvåning svarade Jesus att allt skulle raseras vid templets stundande förstörelse. Detta blev inledningen till den så kallade Lilla apokalypsen som finns nedtecknad i Markus 13, Matteus 24 och Lukas 21, där Jesus blickar in i framtiden. Vår svårighet när vi ska tolka denna utläggning består i att Jesus skådade in i både den närmaste framtiden (Jerusalems fall och templets förstörelse år 70 e. Kr.) och den yttersta framtiden (Kristi andra ankomst och ändens tid). De båda händelserna är i viss mån sammanvävda i Jesu undervisning, och därför är det inte alltid så tydligt vad han syftar på.
 
De omedelbara tecknen skulle innefatta uppkomsten av en rad falska messiasgestalter, krig och rykten om krig, jordskalv och svältkatastrofer. Men dessa var inte slutet, sa Jesus, utan endast början på födslovärkarna (Mark 13:8). Andra tecken på ändens tid skulle innefatta förföljelse och martyrskap, en världsvid förkunnelse av evangeliet, familjesplittring samt stora förändringar hos solen, månen och stjärnorna, vilket är vanliga apokalyptiska tecken i samband med socialpolitiska omvälvningar. Då ”skall man få se Människosonen komma bland molnen med stor makt och härlighet” (Mark 13:26). Faktum var att den generationen inte skulle dö ut förrän ”allt detta” (de förebådande tecknen) hade ägt rum. Men som en kontrast till ”allt detta” vet ingen vare sig dagen eller timmen när detta skall ske, inte ens Sonen.
 
Tonvikten i Lilla apokalypsen ligger inte i ett eller annat schema fullt av tecken och under, utan i Jesu upprepade uppmaningar (sju gånger i Markus 13) att vara uppmärksam och beredd på hans ankomst, eftersom ingen vet när den sker. ”Jag säger till er”, sammanfattar Jesus det hela, ”och jag säger till alla: ’Håll er vakna!’ ” (Mark 13:37).

Läs vidare: Markus 13 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg