Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Söndag: Jesus tvättar lärjungarnas fötter

Han [Jesus] steg upp från bordet, tog av sig manteln och
band en handduk om livet. Sedan hällde han vatten i
tvättfatet och började tvätta lärjungarnas fötter och torka
dem med handduken som han hade bundit om sig.

Johannes 13:4-5
 

Under måltiden tvättade Jesus lärjungarnas fötter och sa åt dem att följa hans exempel. Somliga kristna har bokstavligen imiterat honom. Påvar och patriarker, kungar och drottningar praktiserar fortfarande skärtorsdagens ritual. Vissa protestantiska kyrkor (exv. mennoniterna) utför dessutom fotatvagning i nattvardsmässan. Andra tror att Jesus inte så mycket instiftade en ritual som imiterade en vanligt förekommande kulturell sedvänja. Översatt till vår kultur menade Jesus att om vi verkligen älskar varandra så ska vi tjäna varandra, och då är ingen tjänst för simpel eller smutsig för oss.
 
Men fotatvagningen var något mer än enbart en förebild för ödmjukt tjänande; det var också en liknelse om frälsningen. Först vägrade Petrus att låta Jesus tvätta hans fötter. I så fall, sa Jesus, hade Petrus ingen gemenskap med honom. Då bad Petrus att Jesus skulle tvätta också hans händer och huvud. Jesus sa: ”Den som har badat behöver bara få fötterna tvättade, i övrigt är han ren” (Joh 13:10).
Av ovanstående är det uppenbart att tvagningen var en bild på frälsningen och att den skedde i två steg: först med ett bad och sedan med en vanlig fottvätt. Bruket bakom denna distinktion var välbekant för alla. Innan gästen gick iväg för att äta middag hos en vän brukade han bada. När han sedan gick dit, barfota eller i sandaler, blev fötterna smutsiga igen, så när han kom fram tvättade en slav hans fötter. Men något nytt bad behövde han inte.
 
På samma sätt är det när vi först kommer till Jesus i ånger och tro: Vi får ett bad. Teologiskt kallas det ”rättfärdiggörelse” (vi får en ny ställning) eller ”pånyttfödelse” (vi får ett nytt liv), och båda dessa dramatiseras i dopet, som inte kan upprepas. Sedan, eftersom vi fortsätter att synda och bli ”dammiga” på världens smutsiga gator, behöver vi inte någon ny rättfärdiggörelse eller pånyttfödelse, utan endast daglig förlåtelse, symboliserad i vårt regelbundna deltagande i Herrens måltid. Petrus begår alltså två motsatta misstag. Först invänder han mot att bli tvättad överhuvudtaget. Sedan ber han om ett bad när allt han behöver är att få fötterna tvättade. Må Gud visa oss skillnaden mellan dessa båda!

Läs vidare: Johannes 13:1-5 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg