Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Onsdag: Vinstocken och grenarna

Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och
jag i honom bär han rik frukt; utan mig kan ni ingenting göra.

Johannes 15:5
 

I sin allegori över vinstocken och grenarna tänkte Jesus alldeles säkert på Israel, det utsökta vin som Jahve hade planterat i Kaanans land, och tog också för givet att gemenskapen mellan Israel och Guds nya gemenskap skulle fortsätta. Kärnbudskapet i allegorin är uppenbar, nämligen att det är lika mycket Guds avsikt för sitt folk att de ska bära frukt som det är vinstockens funktion att producera druvor.
 
Det är förvånansvärt hur många kristna som fått för sig att detta med att bära frukt betyder att man vinner många människor för Kristus. Evangelisation är visserligen en oerhört viktig del av den kristnes kallelse. Men om vi jämför Skrift med Skrift, så finner vi att druvorna i Guds vingård var rättfärdighet och rättvisa, medan Andens frukt i Nya testamentet är Kristus-likhet. Se Jes 5; Gal 5:22-23 och Kol 1:10.
 
Vilka är då hemligheterna bakom fruktbärande? Den första är ansningen av vinstocken. Gud är den outtröttlige trädgårdsmästaren. Han ansar varje fruktbärande gren för att den ska bära ännu mer frukt. Denna ansning är en bild på lidande. Och ansningen är en drastisk åtgärd. Busken eller vinstocken skärs ner rejält, vanligtvis på hösten. För den oinvigde ser det väldigt brutalt ut. Ibland lämnas bara en liten stump kvar – naken och sargad. Men när våren och sommaren återvänder dignar den av frukt. Den vassa sekatören har uppenbarligen hanterats av goda händer. Ett visst mått av lidande är absolut nödvändigt för att uppnå helighet.
 
Fruktbärandets andra hemlighet är grenarnas ”förblivande” i vinstocken. Att vara en kristen är att vara ”i Kristus”, organiskt förenad med Kristus. Att förbli i Kristus är att vidmakthålla och utveckla en redan existerande gemenskap. Det är samtidigt en ömsesidig gemenskap, eftersom vi förblir i Kristus och han förblir i oss. För att Kristus ska förbli i oss måste vi låta honom göra det, låta honom att växa till i oss som den han är: vår Herre och Livgivare. Men att vi ska förbli i Kristus uttryckte biskop J. C. Ryle så här: ”Förbli i mig. Håll dig nära mig. Klamra dig fast vid mig. Lev nära mig. Sök dig allt närmare mig. Kasta varje bekymmer på mig. Kasta dig med hela din tyngd på mig. Släpp aldrig taget om mig, inte ens för en kort sekund.”

Läs vidare: Johannes 15:1-8 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg