Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Torsdag: Fördelarna med Jesu himmelsfärd

Men jag säger er sanningen: det är för ert bästa som jag lämnar er.
Johannes 16:7
 

Hur kunde det överhuvudtaget vara för lärjungarnas bästa att Jesus lämnade dem? De hade tillbringat tre fantastiska år i hans sällskap. Vi avundas dem. Om bara vi hade fått vara med Jesus! Om bara vi hade fått se när han mättade de hungriga, helade de sjuka och uppväckte de döda! Vad kan Jesus ha menat?
 

Jo, apostlarna levde med två stora nackdelar.
 
För det första: När Jesus fanns hos dem på jorden var hans närvaro lokalt begränsad. Så ibland kom de ifrån varandra, till exempel när de satt i båten och han bad uppe på berget. De hade ingen obruten gemenskap med honom. Låt oss föreställa oss då att han inte gick bort till Fadern. Låt mig uppdatera hur Henry Drummond, den skotske författaren och evangelisten på 1800-talet, uttryckte det: Föreställ dig att Jesus fortfarande var kvar i Jerusalem. Vartenda plan, varenda båt skulle vara fullproppad med kristna pilgrimer. Föreställ dig att du var en av dessa. Med stor svårighet landade du. Men varenda väg var igenkorkad. Mellan dig och Jerusalem ser du bara en mörk, sjudande folkmassa. Du har kommit för att få se Jesus, men du når aldrig så långt.
 
Det var just för att undvika en sådan frustration som Jesus återvände till Fadern och sände den helige Ande istället. För vad den helige Ande har åstadkommit är att han har möjliggjort Jesu närvaro överallt samtidigt på jorden och gjort honom tillgänglig för alla människor överallt.
 
 
Apostlarnas andra nackdel var att medan Jesus fanns hos dem på jorden var hans närvaro inte bara lokalt begränsad, utan också enbart ett yttre fenomen. Han var oförmögen att komma in i deras personligheter, förändra dem inifrån och nå in till deras djupaste tankar, motiv och önskningar.
 
 
Men senare skulle han kunna det, sa Jesus, ”eftersom han [Anden] förblir hos er och skall vara i er” (Joh 14:17). Jesus bor i våra hjärtan genom den helige Ande och kan förvandla oss till att bli lika honom. Därför var det enbart till vår fördel att Jesus återvände till Fadern, för den helige Ande kom i hans ställe. Och den helige Ande har gjort Jesu närvaro, inte längre lokal utan universell, inte till något yttre utan till något som finns inombords. Anden både universaliserar och internaliserar Jesu Kristi närvaro.
 
 

Läs vidare: Johannes 16:5-11 

 

GENOM BIBELN DAG FÖR DAG - Utgiven på Bornelings FörlagVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg