Stiftelsen Bibelskolan.com
 

1 advent, årg 2 - Vilken konung!?

 

Joh 18:36-39

Vilken konung!?

Första söndagen i Advent är portalen in till det nya kyrkoåret. Då är vi vana vid att stå där i gränden och hylla Jesuskonungen – enkel, ridande på ett lastdjurs föl och hyllad av en hel värld som befriare och frälsare.  

Evangelisten Johannes är fördjuparen och förtydligaren. Han ger oss i den alternativa predikotexten denna dag en förklaring till vad Jesu intåg i vår värld betyder

Kungen. Jesus benämns ju så. Och han nekar inte själv till att vara detta. I vår tid när kungen bara har representativa uppgifter blir den här bilden lite skev, när det gäller att beskriva vad Jesus har och gör, han som har all makt i himmelen och på jorden. Inte godtycklig makt som en envåldshärskare utan kärlekens möjligheter som inte tvingar någon men som kallar en efter en in i upprättelse och ett nytt liv.

Guds rike. Och riket, det är också annorlunda. ”Inte av denna världen” säger han själv. Det är detta vi har så svårt för. Ofta när man tvivlar eller tvekar inför Guds rikes olika förhållningssatt, då tänker man lätt och resonerar utifrån vanliga jordiska tankebanor med sitt icke av Guds Ande upplysta förstånd. Livet efter detta t ex  blir en förlängning av jordelivet o s v.  Fundera själv en stund över detta!

Sanningen. Förr eller senare ställs en sökare inför alternativen för eller emot Jesus Kristus och hans rike. En avgörelse måste till. Blir det för Jesus, då hittar man den yttersta sanningen om hela livet. Hädanefter vill man lyssna till Jesu röst och söka förstå och följa den. Pilatus fråga: ”Vad är sanning?” är redan besvarad. Sanningen är Jesus själv. Och ut breder sig en förklaring, som är heltäckande vad gäller livets olika villkor. Tänk vad gott det var att få syn på syndafallet och dess konsekvenser. Det stämmer ju precis med hur det är. Ännu viktigare blev det att följa och ta del av förberedelserna och hjälpen till en hel och full upprättelse genom Jesus Kristus. Och så hoppet mitt i en kämpig tillvaro, hoppet från en ljusare värld här och nu och en fullkomlig tillvaro på andra sidan

 Välsignad vare han som kommer! Konungen i Guds rike med sanningen om hela livet.

 

Svante EnanderVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg