Stiftelsen Bibelskolan.com
 

3 sönd i fastan, årg 2 - Två väldiga strider om människans själ

Tredje söndagen i fastan, andra årgången, ”Striden mot ondskan”

 

Epistel: Ef 6:10-18

Två väldiga strider om människans själ ...

Den sanningen blir vi särskilt påminda om denna söndag. Det är inte bara besvärliga människor vi har att tampas med, utan än värre: mäktiga andemakter i himlarymderna! Inte minst den nya kvantfysiken har upptäckt att det finns så mycket mer dolda krafter i tillvaron än vad man hittills förstått. De här makterna är lömska. De vill få oss bort från Jesus, tron och frälsningen. Utan kraft från Gud är vi värnlösa. Men kraften finns: ”Hämta nu styrka hos Herren och hans oerhörda kraft”.

Och inte bara kraft -  det finns också en rustning att klä sig i. Läser man grundtexten till dagens episteln blir det tydligt att varje persedel i rustningen är något som räcks oss av Gud. När vi läser hans ord och ber om hans hjälp, då sträcker han rustnings-persedlarna att klä oss i.

Sanningens bälte. I en förvirrad värld som inte ser vare sig mening och mål, uppenbarar Gud i sitt ord sin sanning om rätt och fel, ont och gott, viktigt och oviktigt. Håller vi oss fast vid detta, får lögnens ande svårt att rubba oss.

Rättfärdighetens  pansar. Djävulen, ibland kallad åklagaren, anklagar de utvalda både dag, får vi veta i Uppenbarelseboken ( Upp 10:12).  Därav alla fördömelsekänslor, som hotar att ta frimodigheten ifrån oss. Men då sjunger vi:  ”Han fullgjorde vad vi borde och blev vår rättfärdighet”

Villighetens skor. ”Gud verkar i oss både vilja och gärning” (Fil 2:13)  – särskilt när han genom evangeliet om Jesus får förklara hur mycket han älskar oss. Det är det som ger oss villigheten att ge budskapet vidare -  det bästa vi kan göra för vår värld!

Trons sköld. Den onde vill alltid att sätta få oss att tvivla: ”Inte skall du tro att du är en kristen, sådan som du är”. ”Se hur världen ser ut, hur kan det då finnas en Gud?”.  ”Se hur länge du har bett, och ändå inte fått några bönesvar”. OBS: Han ljuger alltid! (Joh 8:44) . Ta då lämpliga löften ur Guds ord och sätt upp dem som en sköld mot alla djävulens brinnande pilar!

Frälsningens hjälm. Vi måste ha ordning och reda också i våra huvuden för att inte hamna i förvirring. Vi måste ha fokus. Att ha tankarna inriktade på Jesus, i vilken Gud har sammanfattat allt i himlen och på jorden (Ef 1:10) fungerar som skyddande hjälm.

Andens svärd, Guds ord.  Det är det enda anfallsvapnet som nämns i rustningen. Men lita på att det är ett vapen med kraft! Ett direkt gudsord uträttar ofta mer än alla våra krystade övertalningsförsök eller försvarstal.

Men först och sist  manas vi till att inte släppa bönen.  Den håller relationen till Gud öppen och gör att vi kan ta emot kraft och rustning dag efter dag. Och låt oss särskilt be för dem som förföljs och kanske dödas för sin tros skull.

Två väldiga strider om människans själ – läs gärna psalm 536 i psalmboken. Bara vi kommer ihåg att Gud och djävulen inte är jämspelta. Det är Gud som är Herre, och han har sista ordet. ”Han som är i oss är större än han som är i världen” (1_Joh 4:4) !

 Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg