Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Palmsöndagen Årg 2 - Jesus rider på åsnan

Matteus glada budskap om Jesus, i Bibeln, har 28 kapitel. Åtta av dem handlar om Jesu sista vecka i Jerusalem. Åtta dagar. 20 kapitel om allt annat som Jesus gjorde och sa under 3 år. Vad säger det oss? Att dessa åtta dagar är mer betydelsefulla än andra. Alla andra kapitel var förspelet om det som nu sker.

Jesus och hans lärjungar har bokstavligen gått upp till Jerusalem. Det var en stigning på 1000 meter. Inte nog med att vägen gick uppför och uppför. Inom lärjungarna gnagde det en oro om det som Jesus sagt tre gånger tidigare. Om död och elände. Men att det skulle ske för deras skull och för allas skull.

Nu överraskar Jesus lärjungarna. Jag behöver en åsna. Skaffa den. Den står där och där.
Han behöver just det djuret för att visa folket i Jerusalem vem han är. Profeten hade sagt 400 år tidigare att när Messias kommer skall han komma på en åsna. Sak 9:9

I den judiska traditionen hette det att Messias skulle komma på himmelens skyar och placera sig på Olivberget.  Men om folket var syndigt så skulle han komma fattig, ridande på en åsna. Jesus kom via Olivberget men fortsatte därifrån på en åsna. Men folket hade fastnat vid bilden av Messias som kommer till Olivberget. Man tar ofta vad man tycker är mest välbehagligt ur bibeln, för egen del och därför passade den Messias, som nu kom inte alls in i deras föreställningsvärld.

Ta sällskap med de två lärjungarna som skulle skaffa åsnan. Hur känner de sig? Bara gå in så där i ett stall och ta för sig?  Hur skulle du reagera och hur reagerar de, då ägaren ifrågasätter er? Varför släppte ägaren sin åsna så lätt? Vad det för att de sa att Herren behöver den?

 Det fanns två personer som man på den tiden kallade för "herren" Den ene var  kejsaren. Den andre är Gud. Man får förutsätta att de förstod att Gud behövde åsnan. Att Gud behöver den. Om Herren behöver något som tillhör dig, vad gör du då?
Någon kommer till dig och behöver något som är ditt, och säger: Jesus behöver den. Vad kan han behöva. Behöver han något som är ditt tro? Tid, uppmärksamhet, krafter, engagemang, pengar, någon att fylla, kärlek..........

Ja vad gör du då?

De lägger sina mantlar på åsnan. Det var deras egna mantlar. Du då? Din mantel? Lade du sen märke till att andra lade sina mantlar på vägen där Jesus red fram? Lärjungarnas exempel smittade av sig. Så började alla, nåja inte alla, sjunga  Hosianna, Välsignad var han som kommer. Det är Israels kungssång, som står i Ps 118:25-26. Hosianna är där översatt till: Ack, Herre fräls! Ack, Herre, låt väl gå! Det är rop från människor som insett hur skört livet är och insett sitt behov av Jesus. Nöden hos oss möts av nåden från Gud. Från Gud genom Jesus.

Så i denna sång kommer du med all din smärta och möter Honom som kan rädda och befria dig.    


Jesus kommer in i Jerusalem, står det. Vi tror ofta att det var en småstadsidyll som skildras. Icke!? Bara på tempelplatsen har man beräknat att under påsken kunde det finnas 150.000 personer där. När man ibland hör att det skulle ha varit samma folk som ropade "Hosianna" som sen ropar "Korsfäst" så tänker man sig att Jesus rider in i en liten by. Men det var nog många i staden, som inte ens registrerad vad som hände. Det hade funnits många självutnämnda Messiasgestalter och avrättningar hörde till vardagsmaten.

MEN!
Tänk in dig själv där, att du stod livs levande där också.
Du är en av dessa. Vilka är du mest bekant med? Är du lärjungen som längtar efter mer av Jesus?

Där kanske fanns Bartimaios från Jeriko som Jesus hade botat så att han kunde se igen och Sakaios han som klättrade upp i ett träd för att få syn på Jesus och vars liv blev alldeles förändrat då Jesus såg rakt in i hans ögon och liv. Där fanns många, många andra som följde med Jesus. Alla möjliga. Tiggare. Socialgrupp 1. Främlingar. Skeptiska. Rädda för Jesus. Ängsliga för Jesu sanning. Sådana som bara sett Jesus på avstånd. Som ännu inte mött hans kärlek. Sådana som älskade lovsång och sådana som avskydde det.


Jesu mission är att uppfylla dig och säga han är din Frälsare, som dött för dig. Han vill upprätta dig och låta dig bli som fisken i vattnet mitt i din, ibland kaotiska värld.

Det första han säger till sina lärjungar efter han uppstått är "Shalom"  - Frid. Frid med Gud, frid med andra. Med de besvärliga, med de som gjort dig illa och som du gjort illa.  Frid är inte bara ord som Han säger utan det utgår frid från honom. En man berättade: "När dom lade mig på operationsbordet för en mycket besvärlig operation då fylldes jag av en underbar frid. När jag vaknade var den ännu hos mig. Och läkaren som opererade mig berättade flera år efteråt att under operationen var hela operationssalen fylld av ett märkligt ljus, som han bara upplevt en gång tidigare under sin långa läkargärning."

Allra sist står det att Jesus gick in på tempelplatsen och gjorde upp med kommersen där. Pengarna och förtjänsten och templets ekonomi hade blivit viktigare än templets innehåll.

Åsnan sägs det inget mer om. Den lämnades tillbaka.

Åsnans uppgift var att bära Jesus, inget annat. Det var inte åsnan som blev hyllad. Det var Jesus. När åsnan burit in Jesus i staden var åsnans uppgift slut.

Liknar din uppgift åsnans? Att bära Jesus, att berätta för andra om honom och s.a.s. ta med honom till andra.  Göra andra uppmärksamma på Jesus. När vi har gjort det, så tar han över. Vi skall inte binda upp människor kring oss själva.

Vi är kallade att hjälpa andra så att de får syn på Jesus, och så att de får gemenskap med Jesus. Vi är kallade att berätta om vår relation till Jesus. Vårt beroende av honom. Vår glädje i honom. Vårt liv i honom.
Ta hit dem och led dem hit, sa Jesus.
Herren behöver den. Gud behöver den.

Behöver Gud något av oss?

Av dig? Av mig?

All välsignelse åt dig under denna passionens och påskens vecka!

PeO OlssonVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg