Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Långfredag, Matteusserien - Som en späd planta

Som en späd planta växte han upp inför oss, som ett rotskott ur torr mark. (Jes 53:2a)


I Lukas evangelium står det skrivet att när Jesus fördes bort till Golgata för att avrättas, var det en stor folkmassa som följde efter honom. Vid ett tillfälle så vänder sig Jesus om och talar till folket: Ty om man gör så med det gröna trädet, vad ska då inte ske med det förtorkade? (Luk 23:31) Jesus talar om sig själv som ett friskt grönskande träd. Ett träd fullt av liv. Ett träd som snart kom att huggas ned av människors händer.

 

När Jesus undervisade om himmelriket använde han bilden av senapskornet som det minsta av alla frön, men när det växt till blir det ett träd så att himlens fåglar kommer och bygger bo bland grenarna.(Matt 13:32) Himmeriket på jorden är som ett träd som har sina djupa rötter i Fadern, sin skapare. Och Jesus är trädet. Trädet som människor kom att hugga ned genom att döda honom.

 

Trädet är skapat av Guds hand och får sitt liv av Honom. Det finns inga människohänder i världen som kan åstakomma något liknande. Korset på kullen blir bilden för detta. Ett primitivt hantverk av två korslagda trädstockar och på dess grenar hänger en död man. En grym bild för dem som var där, så ock för oss. En bild som mest liknade slutet. En bild av människans grymhet. Ett tydligt uttryck för vår oförmåga att se och förstå att det finns en väg för oss människor som inte handlar om maktkamp utan om uppoffring och kärlek. En väg som Gud vill visa oss och när vi finner den ger en så mycket större tillfredsställelse av att vara människa.

 

Man gjorde vad man kunde för att stoppa Gudsriket. Men, Som en späd planta växte han upp inför oss, som ett rotskott ur torr mark.

 

Det gick inte att stoppa honom. Det vet vi med facit i hand. För på platsen där korset stod, där föddes hans kyrka. Ur torr mark växte den späda plantan upp. Ett skott från samma rot som himmelriket får sin kraft. I Faderns och Sonen och den helige Andes namn. Amen            

 

// Lars SahlinVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg