Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Att älska Sverige tillbaka till Gud


är temat och melodin som sjunger i denna bok. Det grundar sig på det brev som Paulus skrev också med tanke på de kristna i Sverige.Våra trossyskon i Rom fick en kopia som Paulus sände omkring år 57 e Kr.

Hur församlingen i Rom bildats vet vi inte mycket om. Men vi vet att där fanns en stor judisk koloni. Den kristna församlingen bestod säkert av både judar och hedningar. Lukas berättar i Apostlagärningarna om hur ”inflyttade främlingar från Rom” (Apg 2:10) var i Jerusalem på Pingstdagen. De drabbades av den helige Andes eld och de tog med sig den heliga elden till Rom.

De kristna i Sverige behöver också den elden. Här finns undervisning, tröst, hopp och mycket mer för nordbor som fryser och längtar efter värme. Och för dem som ”ökentorkar” och längtar efter strömmar av levande vatten. Därför får vi nu detta brev som en särskild hälsning till suckianerna i Sverige, de som huttrar och muttrar i kylan. Och till pelikanerna, vattenfåglarna, de som inte trivs i öknen. Och till ugglan, som surar bland ruiner och tycker att inget är som förr. Och till alla ensamma fåglar, som inte hittar någon gemenskap i kyrkan utan flugit upp på taket (Psalt 102:7–8).

Paulus brev är laddat med kraft, med dynamit, med värme. Bakom många kärva ord ligger mycken kärlek till både suckianer och pelikaner, till ugglor och ensamfåglar. Han sänder sitt ord, och det frusna smälter, han låter sin vind blåsa och vattnen strömmar (Psalt 147:18).

De problem som Paulus brottas med i detta brev kan hjälpa oss med de problem vi bär på om gamla Sverige. Hans nöd för sitt folk hjälper oss i vår nöd för vårt land. Vad är vår nöd? En gång talade man med stolthet om Sveriges land – ett kristet land. Nu konstaterar man att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. De äldre kan fortfarande glädja sig åt hur Gud skapat blomstertider och ängar och åkerns ädla säd. Men de som nu går i skola ”de skola ej påminnas om Guds godhets rikedom” (Sv Ps 199:1–2).

Förr sjöng man att ”kristet och fritt ville Sverige bo”. Inga makter från söder, öster eller väster fick ockupera vårt land. Men plötsligt hände det ändå: ”det var en svensk som satt fången” (citat från Sv Ps 169 i gamla psalmboken, ”Fäderna kyrka i Sveriges land”). Vad är det för makter som griper tag i oss? Där kristendomen går ut smyger sig andra makter in. Vi talar om kristofobi, en underlig rädsla för Jesus! Vad är det som hänt med vårt folk? Nu kommer Paulus till oss och säger att han inte skäms för evangelium (1:16). När Paulus drabbades av Jesus, fylldes han av en brinnande kärlek, av klarsyn, kraft och glädje, som drev honom att satsa sitt liv på att berätta om vad som hänt honom och vad det betydde för honom. Han for land och rike omkring, han undervisade, grundade församlingar, skrev brev, utstod faror och förföljelser, ja han fick lida fram det nya livet i många människor. Och nu kommer han till Sverige. Han vill gå in i vår vilsenhet och vår nöd och visa oss vägen till ett rikt liv, ett liv med mening i.

Det du nu har i din hand är inte en kommentar. Det är en vandring. Jag ser mig själv som guide, vandringsledare. Jag visar dig det jag har sett och förstått. Med det vill jag sätta i gång dina tankar. Vi är inte framme och inte färdiga. Det finns alltid mer att se, mer att upptäcka och mer att erfara.

Denna bok delas in i 92 avsnitt. Varje avsnitt kallar vi Vandringsstig. Vi kör inte fram på motorvägen utan går fram på stigen, den smala vägen, den övermåttan härliga vägen. Den är som skogsstigen där man får svikt i stegen och får andas ut och andas in så att hälsan kryper in i kroppen och ger nya krafter. Vi är Vägens folk som vandrar med honom som är Vägen.

På varje vandringsstig kommer ett ämne som talar om vad avsnittet handlar om. Sedan står det: ”Kom helige Ande …” Be med egna ord eller med någon psalmvers. Du kan leta bland dessa psalmer i psalmboken nr 50–54, 362–368, 728–729, 63–67, 372–377, 722. Skriv av och lägg som bokmärke. Därefter kommer några verser ur Romarbrevet. Efter varje avsnitt står det: ”stanna till, tänk, tala med Gud om det du läst”. Pröva att göra så och du får se vad som händer. Tänk efter hur detta brev har ett budskap till oss i Sverige eller till det land där du själv bor – Norge, Finland, Danmark ...

Välkommen in på vandringen!

Bengt PleijelVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg