Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Annandag jul Årg 1 - Stefanos - den förste martyren

 

Matt 10:16-22

Långt innan man firade Juldagen den 25 dec. firade man den 26 dec till minne av den förste som den som vittnade om Jesu härlighet med sitt blod. Stefanos.
Stefanos är en prototyp eller identifikationsobjekt för alla martyrer.
Lägg också märke till hur drevet börjar mot S. Debatten: Man kunde inte hitta någon spricka i hans vishet. Intressant är vilka det är som vill debattera med honom. Judar från diasporan särskilt de som avskydde allt som kunde lukta grekiskt. Stefanos är ett grekiskt namn. De ville hävda sig. Sedan startas en falsk ryktesspridning. Han skulle ha hädat Moses och Gud. De hetsar upp mobben. Vi ser det ofta i sydligare länder. Falska vittnen. Sen hela hopen. Sist hans eget vittnesbörd.

Han är full av nåd och kraft. Hans ansikte lyser som en ängels. Och änglars ansikte är i flesta fall outhärdliga för människor.

Under kyrkans historia får han göra sällskap med många andra som blir så jobbiga (outhärdliga) att de måste utraderas från jordens yta.
Vilka är de som blir så provocerade måste man undra?
Vilka är de som blir upprörda när människor gör sina liv till krubbor där Jesus kan leva och växa?

Jo, religiösa system som menar Jesus är en av olika vägar till Gud. Inte den enda vägen som sådana som Stefanos säger. Och att Jesus är det. Ingen annan. Inget "jag gör så gott jag kan" De blir upprörda.

Politiska system där Jesu lärjungar talar mot girighet, maktfullkomlighet, halvsanningar och för människors rätt och att det finns en Skapare som skapat människorna till man och kvinna. Där rikedomen ligger i deras olikhet i både konstitution och egenskaper. De blir upprörda.
Den tredje kategorin upprörda och provocerade är vi själva.
När Jesus får komma nära oss, och hans ljus lyser på oss kan vi inte försvinna i en skuggtillvaro. Eller gömma oss i decembermyset.

Vi får syn på oss själva. Och andra får också syn på sig själva.
Därför säger Jesus, "akta er för människorna" Det finns inget som är så känsligt som att bli avslöjad. När våra fel och brister blir avslöjade och Jesus kommer oss nära och lyser in i våra liv. Då man upptäcker skillnaden mellan Jesus och sig själv.
Många har vänt Jesus ryggen och dragit ned rullgardinen. Och stenat Stefanos inom sig och utom sig.

Eller så har man upptäckt en underbar sak eller många. Guds ljus är inte knäckande, utan den renar mitt liv. Det fula, som inte tål ljuset renas och läks. Sorger, sår, brister, som man trodde man skulle dras med hela livet blir reparerade.
Läkta, kanske inte bortmonterade ur mitt minne, men de gör inte ont längre. Jag blir fri. Han förvandlar mig omsorgsfullt och kärleksfullt. Allt detta kan växa i mig och bli som hos Stefanus. Som var: "Full av nåd och kraft."
Stefanos gömde sig inte, han ställde sig i ljuset av Guds ords och i den helige Andes kraft.

Han lyste av Gudomlig kärlek. Denna kärlek är i parantes sagt lätt att missuppfattas. Den är kanske inte som vi tänkt oss.
Om man tror att kärlek är något, som vi kräver av andra och skall ha för att leva ut alla våra drifter så han vi missuppfattat den.
Guds kärlek ger liv. Och ger sitt liv. Ger sitt liv för att allt det som är surt, döende och trasigt skall bli läkt och levande.
Det är Guds kärlek, som kom son ett barn i en krubba och skickar ut sina efterföljare i världen med att säga: "Akta er för människorna. Ni kommer att bli hatade av alla för mitt namn skull."

Stefanos blev med tiden fylld till bredden av Jesu kärlek. Inte föraktade han den som inte förstod eller tog emot hans vittnesbörd, inte var han högtidligt nedlåtande utan han var fylld av den kärlek som lät sig såras och låter sig såras.
Man är så fäst vi Jesus att man är beredd att offra sitt liv, för- korta det med år och decennier, och värsta fall som Stefanos dö.
Man sa att martyrietider är kyrkans största växttider. En av kyrkofäderna Tertullianus sa: Martyriernas blod är kyrkans utsäde."
Det är inte endast deras eget blod ge ger ut. Utan Jesu blod.  Så sa man i den tidiga kyrkan.

Jag tror du kommer ihåg honom, som var med och menade att det var bra att man stenade Stefanos. Saulus hette han. Han som blev Paulus. När Jesus mötte honom en dag och hela hans liv blev genomlyst. Då frågar Saulus: "Herre vem är du? Jag är Jesus den du förföljer". När det kristna förföljs identifierar Jesus sig så med dessa att han upplever att man förföljer honom. Han lider. Hans blod utgjuts Därför växer kyrkan. I många länder där kristna förföljs växer kyrkan hela tiden.
Men vad innebär det att vara kloka som ormar och oskyldiga som duvor. Jag vet, för i ormrika länder om man är ute och går på kvällen, så skall man stampa i marken. Då hör ormen det och smiter undan. Man får alltså dra sig undan när det behövs. Oskyldig som duvor handlar om att se till att ha sin synd förlåten. Anklagar man mig, så är jag ändå förlåten inför Gud. Jesus bär bort den. Jag är fri och förlåten.

Var inte rädda. Jesus vill lägga sitt budskap i våra munnar.
Vad inte rädda. Förlåt istället. Stefanus förlät. Jesus förlät.
Ta emot. Var inte rädd! Det är ropet till oss.
Akta er för människorna och akta människorna. Var rädd om dem. Lyssna till dem. Håll fram Jesus till dem. Tala om vad Jesus kan och vill.
Då vänds hat mot liv. Och välsignelse till dem som gör ont.
Så tala om Jesus. Tala med Jesus. Lita på hans gärningar och kraft. Fråga honom: "Vad vill du att jag skall göra. "Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg