Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandringsstig 48:


Den sjätte pärlan: Guds barns härliga frihet

Kom helige Ande…


Jag hävdar att den här tidens lidanden väger lätt i jämförelse med

den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår. Ty skapelsen

väntar ivrigt på att Guds barn skall uppenbaras. Skapelsen

har ju blivit lagd under förgängligheten, inte av egen vilja utan

genom honom som lade den därunder. Ändå finns det hopp om

att också skapelsen skall befrias från sitt slaveri under förgängelsen

och nå fram till Guds barns härliga frihet. Vi vet ju att hela skapelsen

ännu samfällt suckar och våndas.

Rom 8:18–22

Se framför dig två vågskålar. I den ena lägger du den här tidens lidanden. Det är allt det som är tungt för så många att bära, lidanden och sjukdomar, prövningar av olika slag, förföljelser för Jesu skull. Allt det fångar oss. Vi blir så självupptagna, missmodiga. Vi ser hur vågskålen sjunker allt djupare ner ju mer som läggs i den.

Men vad händer med den tomma vågskålen då? Den stiger uppåt. Den lyftes upp mot himmelen. När Fadern ser detta lägger han något i den. Paulus säger att det är den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår. Fadern ger oss sin Son. Och då händer något märkligt med skålarna. Jesusskålen kommer ned till oss som är därnere. Lidandesskålen lyftes upp till Fadern som får ta hand om alltsammans.

Paulus säger inte att den här tidens lidanden är betydelselösa. Det han säger är: Jag hävdar att den här tidens lidanden väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår.

När svårigheterna kommer, kan det vara viktigt att vi lär oss att hävda, att detta som nu sker inte betyder något i jämförelse med allt det fina som kommer att ske med oss.

Den härligheten får vi redan nu en försmak av. Men den kommer i ännu rikare grad till oss i den himmelska världen.

Vad som sker med oss är inte bara viktigt för oss, säger Paulus. Hela Guds skapelse är engagerad i vad som händer med oss, hans barn. Ty skapelsen väntar ivrigt på att Guds barn skall uppenbaras. Skapelsen väntar med stor iver. Skapelsen ställer sig på tå som somliga gör vid fotbollsmatcher och kikar genom planket för få se vad som händer därinnanför.

Skapelsen delar förbannelsen med människan. Den delar lidandet med människan. Skapelsen har ju blivit lagd under förgängligheten, inte av egen vilja utan genom honom som lade den därunder. Gud har lagt skapelsen under tomhetens välde, som Paulus uttrycker det enligt Bibel 2000.

Vilket träffande uttryck! TOMHETENS VÄLDE. Det onda, det mot Gud upproriska är bara tomhet. Tomhet är en makt. Tomhet är tungt. Skapelsen kom under förgängligheten, under tomhetens välde, då marken blev förbannad för människans skull.

Men då Jesus uppenbarar sig i sin härlighet då skall världen födas på nytt. Då skall något ske med Guds skapelse. Det finns hopp,säger Paulus, att också skapelsen skall befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet.

Också skapelsen skall bli frälst till ett nytt liv i frihet. Nu ser skapelsen fram mot denna frihet precis som en barnaföderska ser fram mot förlossningen. Vi vet ju att hela skapelsen ännu samfällt suckar och våndas. Skapelsen suckar och våndas. Vi kan höra detta ropande och denna vånda just nu. Vi förstör luft och vatten. Vi förorenar och fördärvar. Granarna gråter och fåglarna slutar sjunga. Vad är det som händer? Ska miljöförstöringen få förstöra hela jorden? Men där människor ser all framtid i svart, ser Guds folk något mer. Detta rop i skapelsen är inte en döendes sista rop. Suckandet är inte dödsrosslingar. Bibel 2000 säger att suckandet är FÖDSLOVÅNDOR. Något nytt skall födas fram. Nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor, väntar vi på efter hans löfte (2 Petr 3:13).

Stanna till, tänk, tala med Gud om det du har läst.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg