Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandringsstig 74:

Förvandling

Kom helige Ande …

… utan låt er förvandlas …

Rom 12:2b

Fb: låt er förvandlas genom sinnets förnyelse

Bibel 2000: … låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar

Giertz: låt er förvandlas genom en inre förnyelse

Ibland kommer vi in i mörka tankar om oss själva och säger: Jag är alldeles hopplös. Jag är samma tråkiga, grådaskiga, självupptagna människa som jag alltid varit. Det är ingenting att göra åt.

Paulus håller inte med. Vi kan förvandlas. Gud kan göra något riktigt av våra liv. Men han gör det inte mot vår egen vilja. Han tvingar inte sina lösningar på oss. Han vill att vi säger vårt ja till det.

Låt er förvandlas …

Hur skall vi förvandlas? Smaka på dessa ord: Vi skall bli Jesus lika (1 Joh 3:2). Vi förvandlas till en och samma avbild (2 Kor 3:18). Vi formas efter hans Sons bild (Rom 8:28). Jesus säger: Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra (Joh 13:34). Paulus skriver: Lev i kärlek, såsom Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss (Ef 5:2). Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus (Fil 2:5).

Kan ni se avsikten med detta? Fadern älskar den här världen, han lider med den, han vill fortfarande sända söner och döttrar. Han vill sända oss, män och kvinnor, som ”söner i Sonen”. Därför gör han allt för att förvandla oss, förändra oss, förnya oss, omforma oss. Ty han vill fortfarande sända Jesus till världen. Han vill låta Jesu kärlek genomströmma och rena och förvandla oss så att Gud blir synlig. (Läs Joh 1:18, som talar om hur Gud blir synlig genom Jesus och 1 Joh 4:11–12, som talar om hur Gud blir synlig genom oss).

Vi uppmanas här att arbeta med våra tankar. Tankar är ofta jobbiga. Syndabekännelsen i kyrkan börjar med tankar. Sedan kommer ord och gärningar. Det kan alltså hända något nytt och spännande i våra liv. Vi förvandlas. Men hur går det till? Jo, genom förnyelsen av era tankar. Men börja med att ta tag i de dumma tankarna.

Ta tag i de rädda tankarna.

Fruktan ställer till många problem. Man känner sig osäker inför de andra. Människofruktans ande smyger sig omkring och fångar människor och får dem att stelna. Man upplever inte Guds barns härliga frihet.

Ta tag i de jämförande tankarna.

Alla andra är så duktiga. Jag duger inte. Jag känner mig så ful och tråkig. Alla andra är så säkra och vackra. Jag är värdelös. Ingen ser mig. Ingen är glad över mig.

Ta tag i prestationstankarna.

Jag måste förverkliga mig. Om jag är riktigt duktig kommer människor att uppskatta mig. Jag måste prestera mer för att åtminstone tala om för mig själv att jag är något.

Ta tag i skuldkänslorna.

Det är alltid mitt fel. Jag förkastar mig själv. Jag fångas av missmod. Det är ingenting att göra åt. Jag är sån. Jag släpper in bitterhet, besvikelse, självförakt, självömkan.

Ta tag i flykttankarna.

Jag drömmer mig bort. Jag fyller mina tankar med skräp. Dåliga böcker, tidningar, TVprogram. Det finns män, som läser porr. Det lär finnas kvinnor som läser dåliga romaner med tantsnusk. Man flyger bort i TVfilmers drömvärld.

Vad gör du med alla dessa dumma och fula tankar?

Svar: Gå med dem till Jesu kors. Det är där man blir av med skräpet. Bekänn dem där. Säg: Jag bekänner som en synd att jag släppt in detta … Be om förlåtelse för Jesu Kristi skull. Hur du sedan kan få hjälp med att komma på bättre tankar får du veta på nästa vandringsstig.

Men stanna först till, tänk, tala med Gud om detta som du nu läst.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg