Stiftelsen Bibelskolan.com
 

1 advent, årg 2 - Ett rike av annat slag

Joh 18:36-37

Riket. - Jo, nog är det annorlunda alltid. Det som Jesus förde in i den här världen, det han levde ut och det han lämnade efter sig. Det mesta går på tvärs emot vad som är trenderna i och utformningen av världsliga sammanhang på jorden. Impulserna, inspirationen och kraften kommer från Guds värld. Och den är ju inte ett örike på ett moln någonstans som sänder signaler hit ner till jorden, lika lite som Gud är en gammal farbror. Guds osynliga men verkliga värld finns överallt, mitt ibland oss. I dopet blev vi medborgare i Guds rike och tack vare Jesus och den helige Ande kan vi leva ut vårt medborgarskap mitt i den vanliga tillvaron. Nu får vi ytterligare ett gratisår till detta.

Kungen.  Viss finns det en kung i det annorlunda riket. För oss, som har monarker med i stort sett bara representativa uppgifter säger inte detta så mycket. På Jesu tid hade kungen hand om allt. Och det har han ju i Guds rike. Det är han som frälser oss från och till allt. Visar vad som inte är av denna världen och hjälper oss att, ofta under tryck av många frestelser, att leva i detta. En sak som vållar oss bekymmer är ju vårt förnuft. Vi har fått det som gåva att använda till att älska Gud med och till att förvalta hans uppgifter med. Men när vi ska hänge oss åt kungen spelar det oss ibland en del spratt. I stället för att bara låta Jesus styra och ställa börjar vi bedöma och peta i hans ledning så att det i själva verket blir vår vilja som styr och tvivel och undringar kommer som på beställning.

Sanningen.  Det är sanningen som Jesus har kommit med i Guds rike för att  sprida.   Så sammanfattar han själv sitt ärende i världen: "Jag har fötts och kommit hit till världen för denna enda sak: att vittna för sanningen." Inte underligt att han hamnar på tvärs mot världen. Här står sanningen inte särskilt högt i kurs och många gör ju en stor sak av, att hävda, att någon absolut sanning, det finns inte. Jesus inte bara vittnar om den, han säger, att han själv är vägen, sanningen och livet. Och där avslöjas hemligheten. Jesus är den slutliga sanningen om och i livet. Detta erbjuds vi nu att fördjupa oss i ytterligare under det nya nådens år, som börjar i dag.


Svante EnanderVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg